Als er toen een Wilders was geweest

november 24, 2010

Ook om persoonlijke redenen die er verder niet toe doen, koester ik sedert jaar en dag iets van sympathie voor de RMS, de Vrije Republiek der Zuid-Molukken. Ik zit nooit in een trein, zeker niet in eentje van de NS, maar het behoeft geen betoog dat ook ik destijds verontwaardigd was over de Zuid-Molukse treinkapingen in Drenthe en het gijzelen van schoolkinderen. Maar de ‘bezetting’ van de Indonesische ambassade in Wassenaar kon ik wél begrijpen.
Punt is dat de meestal christelijke Zuid-Molukkers, vaak ook in dienst van Nederland (het KNIL!), na de Tweede Wereldoorlog naar ons land gedeporteerd zijn. Een zogenaamd ‘tijdelijke’ maatregel, even ‘tijdelijk’ als het Kwartje van Kok, maar dat is van een andere orde.
De Zuid-Molukkers die onder barre omstandigheden naar ons land werden verscheept, hadden de toezegging dat ze naar hun eigen omgeving zouden terugkeren. Vooralsnog werden ze opgeborgen in armoedige concentratiekampen en ‘naar huis’ konden ze vergeten. De Nederlandse overheid behoort tot ’s werelds minst betrouwbare partners, de handtekening van de klassieke oranje dominee/koopman is nog minder waard dan die van beruchte criminelen als de zelfbenoemde keizer annex kannibaal Bokassa in de Centraal-Afrikaanse Republiek of zijn toenmalige collega Idi Amin. Beloften van een Nederlandse regering staan op wc-papier dat naar het vergeetboek wordt doorgespoeld zodra het maar even kan, en het financieel voordeel oplevert.
Nederland heeft de Zuid-Molukkers in extremis besodemieterd. Nederland heeft christenen die zich aan de Nederlandse kolonisator in een islamitisch land verknocht voelden, verraden. Was er toen een Wilders geweest, dan was het misschien anders gelopen. Niemand zal me ervan overtuigen dat ik de woede van de tweede generatie Molukkers in ons land behoor te veroordelen.
De Zuid-Molukkers hebben dezer dagen eindelijk weer de publiciteit gehaald en daarmee een overwinninkje. Een slim idee om een staatsbezoek van de Indonesische president via een juridische procedure in zekere zin te blokkeren. De Majesteit al vroeg wakker gemaakt, een erewacht die zijn schoenen en kalasnikovs staat te poetsen, en dan het mailtje dat die man helemaal niet komt. Mooi zo, en de RMS is weer een begrip, het werd tijd.
Het idee van een kolonie is fossiel. Behalve dan in ons land dat Bonaire, Saba en St. Eustatius anno 2010(!) tot Nederlandse gemeenten verklaart. Met een vélocipède over de A9, en dan maar denken dat je op de tijdgeest meelift.
Het idee van -min of meer- onafhankelijke mini-staten heeft de toekomst. Dat had wijlen Freddy Heineken destijds al goed gezien: die pleitte voor 75 mini-staatjes binnen Europa. Overzichtelijke kleinschaligheid, dé oplossing voor wie meent dat een vorm van democratie het minst slechte systeem voor een samenleving is. Van grootschaligheid -van scholen tot banken en hele landen- weten we nu wel dat dát de kortste weg naar de totale ondergang, inclusief die van het kapitalisme, impliceert.
Ik ben vóór een Vrije Republiek der Zuid-Molukken, vóór Baskenland, vóór een onafhankelijk Corsica, vóór Oost-Timor, om maar wat te noemen. En het is ook beter als Friesland en Bonaire zich volgende week al van Nederland bevrijden.

Peter Hagtingius
Hoofdredacteur Soeverein

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: