Feyenoord, Heerenveen en Ajax gaan nooit kapot

november 24, 2010

Voordat we de crisis binnen Ajax, Feyenoord en Heerenveen onder de loep nemen, sla ik met uw permissie even een zijweg in. Want ik heb niet alleen oog voor voetbal-, maar ook voor acteertalent.
Kijk, dat onze publieke omroep grossiert in hopeloos slechte programma’s, dat weten we nu wel. Elke dag Jan Smit, elke dag hetzelfde selecte groepje grachtengordelgasten in DWDD, het zal allemaal wel.
Maar ik heb onlangs wel degelijk genoten en ik roep iedere lezer op naar Programma Gemist te surfen om de geweldige serie ‘Den Uyl en de affaire Lockheed’ alsnog te bekijken. Joop Keesmaat speelt een onwaarschijnlijk goed gelijkende Joop den Uyl en er stond een volkomen onbekend talent op: Tim Murck. Hij vertolkt de rol van Rogier den Uyl, de zoon van, en deed dat met zoveel passie, uitstraling en geloofwaardigheid dat ik hoop dat we deze nieuwe ster vaker gaan zien. Al die derderangs-acteurs in die idiote soapseries mogen de schoenen nog niet poetsen van deze jongen.Onthoud zijn naam: Tim Murck.
Terug naar de velden.
Het orakel Cruyff eist het vertrek van alle leiders binnen Ajax. Een volstrekt idioot voorstel. Alsof het wegsturen van alle bewindvoerders en alle trainers op De Toekomst Ajax plots weer de Champions League garandeert en alsof Ajax dankzij een machtsgreep van Cruyff elk jaar kampioen wordt.
Het is goedkope retoriek van een man die nooit enige verantwoordelijkheid wilde dragen en die vanaf de zijlijn -gesteund door De Telegraaf- louter op grond van zijn verleden als topspeler meent de toekomst van De Toekomst te kunnen bepalen.
Het probleem -en dat geldt eveneens voor Heerenveen en voor Feyenoord- is dat voetbalorganisaties hun topbestuurders die misschien op autoritaire wijze het beleid bepaalden, nooit fatsoenlijk hebben weten te vervangen. Te vaak bleken hun opvolgers volstrekt ongeschikte, onbetrouwbare lichtgewichten.
Voorbeeld: Jorien van den Herik redde Feyenoord van de ondergang, stak privé giga bedragen in de club en werd met pek en veren besmeurd de Kuip uitgejaagd. Daarna mochten Wim Jansen en het drama Peter Bosz zich over de club ontfermen. Resultaat: bijna failliet. De arme meneer Gudde en Don Leo moeten nu op de puinhopen die hun voorgangers achterlieten, de club helemaal opnieuw opbouwen.
Tweede voorbeeld. Riemer van der Velde bepaalde alles bij Heerenveen. Zijn opvolger Yme Kuiper verkwanselde diens imposante erfenis, haalde spelers die geen deuk in een pakje boter kunnen schieten en vergat zelfs een kwaliteitskeeper aan te trekken. Nu mogen zijn opvolgers met een zeer middelmatige ploeg proberen de sanering zodanig te laten verlopen dat er weer een subtopwaardig elftal in Friesland gloriëert. Verstandig dat ze in Heerenveen Riemer hebben teruggeroepen. Inmiddels reist hij er weer lustig op los, op zoek naar talent.
Bij Ajax is er na Michael van Praag een puinhoop ontstaan, met als dieptepunt het bewind van Marin van Geel. Zijn eigen zakken gevuld, de kas leeggeroofd met waanzinnige aankopen.
Uri Coronel moet de vereniging weer op poten zetten. Dan ben je niet geholpen met een incapabele algemeen directeur als Rik van den Boog aan de ene kant en aan de andere de heer Cruyff, die vanuit zijn villa in Barcelona allerlei nonsens uitkraamt. Met vrienden als Rik en Johan heb je geen vijanden meer nodig.
Het mooie is ondertussen dat het met Feyenoord, Heerenveen en Ajax op den duur weer goed komt.
Clubs die altijd sterker zullen blijken dan welke schreeuwende, falende of zakkenvullende tussenpaus dan ook.

Peter van de Rijt
Sportcommentator

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: