Het Opus Deï van Nederland

november 24, 2010

De hoogste functionaris van de publieke omroep is ene Hagoort. Iemand van de Bible-belt en aanvankelijk bij de EO opgeklommen tot bureaucraatje annex vergadertijgertje.
Afgezien van de vraag hoe het mogelijk is dat uitgerekend een gedreven afgevaardigde van de fundamentalistische Zwarte Kousen-sekte in een ontkerkt land als het onze beslag legt op de beste stoel binnen de publieke omroep, is nu belangrijker wie deze evangelische koddebeier een pleister op zijn mond plakt.
In verband met de aangekondigde bezuinigingen op ‘Het Bestel’ stelt doodsbidder Hagoort voor de populairste programma’s van de publieke zenders te schrappen. Weg met de Bananasplitshow van Frans Bauer, met sport op zondag, met André van Duin. Een MAX-programma dat nog niet eens is opgenomen, bevalt de stalknecht des Heeren al bijvoorbaat niet, waarschijnlijk getipt door God zelf.
Liever het Hogere dan het volkse, alsof de publieke omroep niet gefinancierd wordt door álle belastingbetalers. Bestaat de uitdrukking ‘voor elck wat wils’ nog?
Denk vooral niet dat Hagoort wegens zijn gebleken fröbelintellect inmiddels naar de Veluwe is teruggestuurd en bij wijze van milde straf is verbannen naar de portiersloge van het Kröller-Muller museum.
Sterker nog: de zelfbenoemde culturele elite op de zwaar gesubsidieerde stoeltjes van het Concertgebouw verleent hem liever de heldenstatus. Want wat zou het niet prachtig zijn: elke avond het Holland Festival op tv, het Nederlands Danstheater, voordrachtskunst van poëten, de opinies van Uitgesproken Vara. Toch van een veel hogere orde dan een passeerbeweging van Suarez, een ‘gekke bek’ van Van Duin, een Jordanese smartlap van Danny de Munck?
Het stalinistisch politbureau van de culturele elite, het Opus Deï van de natie, heeft in Hagoort een medestander gevonden die een sleutelpositie inneemt. Op die post benoemd door Ronald Plasterk, destijds minister van Feesten & Partijen Op Niveau, maar nog steeds de geheime kardinaal-generaal van het permanente Cultureel-Elitair Concilie. Verrader van de arbeidersklasse, die Plasterk. Hij wordt fractieleider van de PvdA zodra Job Cohen weer gewoon burgervader van Madurodam is. Staat daar eigenlijk al een moskee?
Sedert de introductie van televisie wordt dit land geteisterd door een flauwekul-debat over het Hogere en het Lagere. Dat werkt dan zo dat de avondgymnastiek van de exhibitionistische brekebenen van het Danstheater hoger genoteerd moet worden dan een sublieme voorzet van Arjen Robben. Namens 98 procent van de tv-kijkers: het tegenovergestelde is correct. Een goeie assist van Robben is cultuur van de hoogste graad. Zoals de Zangeres Zonder Naam de culturele gelijke van Maria Callas was.
Alleen het genre verschilde.
Te vrezen valt dat Hagoort zijn zin krijgt. Hij zal beloond worden met de presentatie van een tv-versie van EO’s Muzikale Fruitmand: anderhalf uur Peter Schat op een ‘tin whistle’. Gefinancierd door belastingbetalers die zich wanhopig afvragen waar Suarez en Van Duin zijn gebleven.

Peter Hagtingius
Hoofdredacteur Soeverein

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: