Hoe NRC Handelsbald verdampt

november 24, 2010

In 2004 levert de Raad van Bestuur van PCM Uitgevers, uitgevers van de landelijke kwaliteitskranten NRC Handelsblad, de Volkskrant, Trouw en Parool, hun bedrijf uit aan APAX, een Britse investeerder. vier jaar later is PCM 100 miljoen armer en 300 miljoen aan schulden rijker. De Belgische Persgroep (eigendom van de familie van Thillo), die eerder al Het Parool kocht van APAX, neemt in 2009 de onder ze zware schuldenlast bezwijkende kranten over. Lees hierover het boek ‘De geldpers’ van Joost Ramaer.
Eind 2009 wordt NRC Media via een veiling door de Belgische Persgroep verkocht aan de investeringsmaatschappij Egeria (van de familie Brenninkmeijer) en Derk Sauer (naar verluidt voor 70 miljoen). Het Vlaamse concern Corelio doet samen met Veronica Holding ook een bod.
In april 2010 vertrekken de hoofdredacteur en uitgever van NRC vanwege een verschil van mening met de nieuwe eigenaar. Op 1 september 2010 treedt de Belgische journalist Peter Vandermeersch aan als hoofdredacteur van NRC Handelsblad. Van 1998 tot 2010 is Vandermeersch hoofdredacteur van de Vlaamse krant De Standaard, de belangrijkste krant van Corelio.
Op 6 oktober staat er een interview met Vandermeersch in de Groene Amsterdammer, opgetekend door Joost Ramaer (auteur van De Geldpers). Vandermeersch uit ongekend stevige kritiek op zijn eigen krant: de website van NRC Handelsblad “ik kijk er nooit op”, een artikel over de fiscale stand van zaken “God-ver-domme, totaal onleesbaar” en het ambitie niveau van zijn redactie “te laag”.
Op 14 oktober 2010 wordt het voormalige lid van de Raad van Bestuur van PCM Ben Knapen als staatsecretaris van Buitenlandse Zaken geïnstalleerd. In juli 2005 verliet hij met een vertrekpremie van anderhalf miljoen het zinkende schip met de woorden: “Jongens het is vijf uur, ik ga joggen”.

NRC Handelsblad, voormalig kwaliteitskrant en boegbeeld van liberaal Nederland, verandert. De cover is schreeuweriger, columnisten worden wegbezuinigd, grote essays zoals ooit in het maandelijkse magazine M stonden, worden niet meer gepubliceerd. De verschijning op tabloid formaat (een halve krant voor de volle mep) is een kwestie van maanden. Over een jaar of vier verkopen Sauer c.s. hun aandelen aan Corelio en is NRC een Nederlandse Standaard geworden. De staatsecretaris twittert er ondertussen vrolijk op los. Het schijnt dat hij tegenwoordig de kranten op zijn ipad doorneemt in zijn auto met chauffeur op weg naar Brussel.

Marion de Koning
Medewerkster Soeverein

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: