Hoe Rutte over Limburg struikelt

november 24, 2010

Die Rutte, ik weet het nog zo net niet. Dat hij zo min mogelijk vrouwen in zijn regering heeft opgenomen, is natuurlijk geen onderwerp van debat. Want welke damesminister is -afgezien van Marga Klompé- ooit een succes geworden? Of zelfs maar een beetje geslaagd? Toch niet Annemarie Jorritsma, het aandachtbeluste feestbeest van Almere, destijds mislukt op Verkeer en daarna onzichtbaar op Economische Zaken. Of zo’n Maria van der Hoeven, ingedut op Onderwijs en vervolgens vrijwel overleden op Economische Zaken. Gerda Verburg deed voornamelijk een trieste poging fotomodel in een zelf uitgegeven glossy te worden, overigens op kosten van de belastingbetaler. Geen wonder dat echt helemaal niemand haar meer in de nieuwe regering wilde hebben. Had ik meer ruimte, dan zou ik dit lijstje vijftig keer zo lang maken.
Rutte heeft nu zijn kompaan Verhagen op Economische Zaken geparkeerd en Maxim doet de boeren er even bij. Dat wordt lachen. Verhagen snapt het verschil tussen omzet en winst niet en rekent zich superrijk door de containers met spulletjes die in Rotterdam voor doorvoer worden uitgepakt, tot Nederlandse export te verklaren. Mocht de Excellentie tijd hebben: doe een uurtje met Arnold Heertje, die de kern van de economie even beknopt als toegankelijk kan uitleggen. Zelfs aan iemand uit Limburg.
Je zou kunnen zeggen: Economische Zaken wordt traditioneel voor brekebenen gereserveerd. Dus wat dat betreft valt Rutte eventueel nog te volgen.
Maar de echte twijfel over het Human Resources-beleid van Rutte vloeit voort uit de aanstelling van G. Leers. Met pek en veren verfomfaaid uit Maastricht weggetrapt wegens misbruik van zijn positie als burgemeestertje. Iets met een villa in Bulgarije. Iedereen met een helder verstand snapt dat je je euro’s net zo goed meteen aan de vuilnisman kunt meegeven als je overweegt te investeren in onroerend goed in een voor eeuwig kansloos corruptieparadijs als Bulgarije, ook bekend om zijn extreem slechte wijn. Leers wist het beter. Ik geloof dat hij strikt juridisch niet met corruptie in verband mag worden gebracht. Dan zal hij zo ongeveer de enige Limburger zijn, maar dit terzijde. Leers is wel degelijk zijn stad uitgejaagd om redenen die gewone mensen als ik aan corruptie doen denken. Maar zie, zijn besmet verleden bleek een opstapje naar een nog hogere functie.
Rutte zal de Kamer wel uitleggen dat hij een beschaafde man is, die dus nee zegt tegen: ‘eens een dief, altijd een dief’.
Maar ik heb zo mijn bedenkingen als een premier zich met een bewindsfiguur vertoont die nog naar pek stinkt en wiens colbertje nog met veren beplakt is.
Rutte was nog niet eens naar het Catshuis verhuisd of hij had het wantrouwen van de burger jegens ‘Den Haag’ al verder vergroot.

Peter Hooft
Redacteur Soeverein

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: