Karate-Cantona tegen de bankiers

november 24, 2010

Herinnert u zich Eric Cantona nog? Franse international, die wereldwijd in opspraak raakte toen hij in 1995 als speler van Manchester United een karatetrap uitdeelde aan een tribuneklant tijdens de uitwedstrijd tegen Crystal Palace.
Cantona, inmiddels 44 jaar, werd zwaar bestraft. Acht maanden schorsing plus 30.000 pond boete. Tegenwoordig verdient de geboren Marseillais zijn brood als acteur en in de muziekbusiness.
Vandaag keert Cantona teug in de arena van de internationale publiciteit. Met een karatetrap waarvan dit keer het bankwezen het slachtoffer is, of moet worden.
Hij heeft zich aangesloten bij de activisten, die de website bankrun2010.com zijn gestart en die iedereen oproepen op 7 december al zijn geld van de banken te halen.
Volgens Cantona, wiens opa van Sardinië naar Marseille emigreerde, kan er “een broodnodige revolutie ontketend worden als de banken wereldwijd lamgelegd worden”. Cantona meent dat de banken verantwoordelijk zijn voor alle financiële problemen in de wereld.
Alle ellende, dat lijkt me overdreven. Maar dat het mooi geweest is met al die superdik betaalde jongens en meisjes van de banken en de bonussen, daarin heeft de karate-specialist natuurlijk groot gelijk. Zoals het ook klopt dat het tamelijk raar is dat zogeheten ‘systeembanken’ niet mogen omvallen. Belastingbetalers worden gedwongen het faillissement van die instellingen te voorkomen. Maar een ZZP-er in financiële sores krijgt altijd eerst de Belastingdienst achter zich aan.
Niet dat ik de consequenties kan overzien, maar een internationale run op de banken op 7 december zoals Cantona bepleit, het idee spreekt me aan. De bankenbonussen worden meestal zo rond kerst uitgekeerd.
En ik heb makkelijk praten. Zoals eerder in deze kolommen betoogd, koester ik al jaren een diep wantrouwen jegens bankiers en verzekeraars. Ik heb dan ook geen geld op enigerlei bank staan. Mijn vrouw is mijn bankier en ze bewaart duiten in een thuiskluis die door onze vervaarlijke herdershond wordt bewaakt.
Ik denk dat Cantona echt op een sociaal-economische revolutie zonder bloedvergieten hoopt.
Het lijkt me zo’n gek idee niet het kapitalisme opnieuw uit te vinden. En dan een beschaafde variant daarvan.
Meestal is er agressie nodig om een revolte te ontketenen. Dan zijn we bij Cantona aan het goede adres. Zou het toeval zijn dat iemand die een Aziatische vechtsport beheerst de vlam in de pan steekt? Klik hier voor het filmpje, klik op English voor ondertitels.

Peter Hagtingius
Hoofdredacteur Soeverein

Advertenties

2 Responses to “Karate-Cantona tegen de bankiers”

 1. Joop Rentmeester Says:

  Mooi verhaal alleen nog weinig over gelezen in de kranten ook niet in Liberation dat ik iedere trouw lees.
  Ik zou zo meedoen als ik wist dat duizenden dit voorbeeld zouden volgen,anders is het zinloos.
  De banken hebben niets maar dan ooit niets geleerd van de crisis die hun schuld is en zelfs Scheringa doet alsof hij nergens aan debet is
  Succes met uw mooie blad

 2. Soeverein Says:

  Geachte heer, beste Peter,

  Toevallig dat ik een paar dagen terug al het videoverslag van Eric Cantona heb beluisterd.
  Dat sluit dus exact aan bij de column.
  Gerard Bouw, Blokker


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: