Rechters plegen broodroof

november 24, 2010

Hoe komen we eigenlijk aan onze onafhankelijke rechters? Dat er luie knoeiers tussen zitten, dan weten we nu wel. Putten, Schiedam, Ina Post, Lucia de Berk, Geert Wilders.
Wetenschappers zijn ervan overtuigd dat er honderden onschuldigen achter de tralies zitten. Herziening van een vonnis is vrijwel onmogelijk, want de Hoge Raad kijkt alleen naar ‘vormfouten’ van collega’s, lagere rechters.
Het is middeleeuws dat er de facto niets aan gedaan kan worden als onschuldigen jarenlang worden opgeborgen. Het is een schande dat geen rechter opstaat als het Europees Hof in Straatsburg oordeelt dat Nederland de rechten van de mens schendt omdat het OM huiszoekingen mag doen zonder dat een rechter daarbij betrokken is.
Schending van de mensenrechten. Dit land onderscheidt zich dus niet van Rwanda of Noord-Korea.
De ‘trias politica’ lijkt me nog steeds een mooi idee. Maar wat is de praktijk? Zonder enig toezicht van de rest van de bevolking benoemt een clubje rechters de nieuwe collega’s, volgens een recent onderzoek vooral D66- en Groen Links-stemmers. Nieuwe jongens en meisjes, oud krentenbroodkliekje. Het is vragen om moeilijkheden als geharnaste SP- en PVV-stemmers kennelijk niet tot de rechterlijke macht doordringen. En de beste juristen verdienen als advocaat véél meer. Zijn rechters tweederangs op hun vakgebied?
Rechters klagen over werkdruk. Net mensen. Maar hallo! Blijkbaar had een raadsheer van het Hof in Amsterdam tijd genoeg voor een etentje met de arabist Hans Jansen. En blijkbaar hebben de rechters onderling afgesproken dat ze elkaar alleen in het uiterste geval afvallen, collegialiteit….
‘Buitenstaanders’ die nog eens serieus naar het werk van rechters kijken, dat is in die zelfingenomen kringen onbespreekbaar. Alleen heel af en toe zegt de Hoge Raad (door wie benoemd?) dat een proces over moet. Zelfs in een amper beschaafder land als Groot-Brittanië is dat beter geregeld.
Rechters zijn niet te ontslaan, tenzij ze met meer dan 0,5 promille achter het stuur hebben gezeten. Rechters die aantoonbaar onschuldigen van hun leven hebben beroofd, blijven in functie, maken zelfs promotie, en veroordelen u of mij morgen fluitend, ook als we niks gedaan hebben. Dossiertje van de iets te vaak vooringenomen opsporingsambtenaar niet of maar half gelezen en het is al bijna 5 uur, de lokroep van de Chablis, en jammer dan als er morgen een onschuldige voor jaren de bak indraait.
De rechterlijke macht is ziek en acht zich boven de wetten van helder denken en normaal hard werken verheven. Formeel is de club onafhankelijk, maar naar mentaliteit gemeten allerminst.
Ik mag hopen dat ik nooit voor zo’n kadi wordt gesleept. En nog een geluk dat ik geen cabaretier of cartoonist ben. Rechters zorgen zelf al voor zulke lachsalvo’s dat er voor die beroepsgroepen vrijwel geen droog brood meer te verdienen is.

Peter Hooft
Redacteur Soeverein

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: