Trainers voor de klas!

november 24, 2010

Het vak van oefenmeester is niet veel anders dan dat van leraar. Ook daarom zijn trainers met een docentenopleiding als achtergrond, vaak prima coaches en blijven juist die mensen langdurig bij een club.
Ron Jans, Foppe de Haan, Co Adriaanse en zelfs ‘der Unmensch’ Van Gaal zijn daar voorbeelden van.
Wie geen didactische en pedagogische achtergrond heeft, komt als trainer vaak in de problemen. Veel oud-voetballers als Ronald Koeman, Marco van Basten, Danny Blind, Edward Sturing, Gerald Vanenburg, Ruud Krol en Johan Neeskens zijn ondanks hun soms glorieuze voetbalverleden feitelijk helemaal ongeschikt om kennis over te dragen. Het bewijs leveren ze vrijwel permanent.
Ik denk dat zij zich onmogelijk kunnen neerleggen bij het idee dat anderen niet over de kwaliteiten en inzichten beschikken die voor hen ‘normaal’ zijn. Leraren en docenten die voor de klas staan, weten niet beter dan dat er een verschil bestaat tussen wat zij weten en kunnen en het niveau van hun leerlingen. Het kunnen doorgeven, overbrengen van kennis, is een essentieel talent voor wie onderwijs geeft of voetbaltrainer is.
Het trieste is dat er in de voetbalwereld ruimte is geschapen voor niet-docenten die evenmin hebben bewezen het spel tot achter de komma te beheersen. Ik noem dat de categorie notoire nitwits die overal mee wegkomen, die overal een spoor van vernieling -soms ravage- achterlaten, die zich gedragen alsof ze het spel hebben uitgevonden en verbeterd, maar die in werkelijkheid een aanfluiting voor het trainersvak zijn.
Peter Bosz, Andries Jonker, Aad de Mos en Robert Maaskant zijn er de beste illustraties van.
Ondertussen is het bijzondere in het voetbalmilieu dat er uiterst succesvolle coaches zijn die nooit ‘grote’ spelers waren en evenmin ‘onderwijzer’ zijn geweest. Natuurtalenten met speciale gaven. Ik denk aan Guus Hiddink en Dick Advocaat.
Conclusie: het idee dat je topspeler geweest moet zijn om als trainer te slagen, is al jaren achterhaald. Johan Cruyff en Frank Rijkaard zijn eerder een uitzondering dan regel.
Maar vergeet niet: de kwaliteit van de spelersgroep bepaalt de succeskans van een trainer.
Ik bedoel: ook met Hiddink aan het roer zou Feyenoord kansloos in de pan gehakt zijn in Eindhoven.
Terzijde: Mario Been is bezig met vallen en opstaan zijn trainerscarrière op te bouwen. Moge ik hem een advies geven: Mario, biedt niet te vaak je ontslag aan. De kans dat men het onverhoeds accepteert is groot!
U vraagt zich nu af:’En wat te denken van Martin Jol en Fred Rutten?’
Jol is slim. Hij heeft alle macht naar zich toegetrokken, hij mag desnoods spelers kopen die amper iets aan het eerste van Ajax toevoegen. En hij wordt met man en macht binnen boord gehouden zodra hij naar Engeland dreigt te vertrekken. Voor jezelf doe je het dan dus goed, met je broer aan je zijde en Danny Blind als quantité négligeable naast je.
Ajax is geen gedoodverfde titelkandidaat. Maar het lukt de club op beschaafde wijze de indruk te wekken dat er niets aan de hand is, dat het team op koers ligt, dat alle prijzen binnen handbereik zijn. Ondanks een miljoenentekort en een directeur die in een financieel schandaal verwikkeld is. Op zich een knappe marketing-prestatie.
Over Fred Rutten wordt gezegd dat hij schizofreen achter elke boom een vijand ziet. Even afgezien van zijn echec bij Schalke’04: ik onderschat hem niet. Het is hem gelukt PSV met aantrekkelijk voetbal toch weer aan de praat te krijgen. Hij beschikt misschien niet over een geweldige verdediging, maar zijn spitsen garanderen een hoog rendement, behalve dan zaterdag tegen FC Twente. En die angsten van hem, die zullen best meevallen.
Volgende week: de bestuurders!

Peter van de Rijt
Sportcommentator

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: