Koop geen huis!

november 25, 2010

Volgens het CBS zijn de huizen in ons land -gemiddeld- weer een klein beetje goedkoper geworden. Ruim één procent, vergeleken met oktober 2009. Ik weet het, zo’n gemiddelde zegt niets. Vrijstaande (lees: duurdere) woningen daalden scherper in prijs, om maar wat te noemen. Maar in augustus en september was er sprake van een geringere prijsdaling (0,4 en 0,6 procent) ten opzichte van diezelfde maanden vorig jaar. Dit duidt op een acceleratie van de prijsdalingen. Zou ik overwegen een huis te kopen, dan koos ik voor uitstel.
Verrassend dat woningen goedkoper worden? Nee hoor. Ik hecht niet blind aan economische theorieën, het zijn tenslotte maar theorieën en de economische wetenschap, nou ja, zullen we zeggen: kinderschoenen? Maar een concreet en controleerbaar onderzoeksresultaat, daar geloof ik in. En ik heb dus zien aankomen dat onze woningen goedkoper zouden worden. Want Piet Eichholz, hoogleraar aan de Universiteit van Maastricht, heeft aangetoond dat een pandje aan de Amsterdamse Herengracht nu even duur is als in 16zoveel, de inflatie meegerekend.
De ultimieme bevestiging van de economische theorie dat de huizenprijzen -over een reeks van jaren gerekend- in de pas lopen met de geldontwaarding. Bij een inflatie van 3 procent worden woningen 3 procent duurder, en omgekeerd.
In het voorbije decennium hadden we te maken met een beperkte geldontwaarding van amper een procent of wat per jaar. Maar de gemiddelde huizenprijs steeg in die periode van ‘het kan niet op-gevoel’ extreem. Gelet op de theorie én het onderzoeksresultaat van Eichholz hebben we dus ook in ons land met een bubbel op de woningmarkt te maken. In de VS en Ierland kennen ze nu de consequenties. Ik denk dat ook in andere Europese landen onroerendgoed overprijsd is. In Spanje en Portugal ben je nu tot wel 50 procent voordeliger uit dan in 2008, ik durf de prognose aan dat Italië, Frankrijk, België en tenslotte Nederland met een vergelijkbare ontwikkeling te maken krijgen, zij het minder dramatisch.
Conclusie: nu niet kopen, waar dan ook.
Maar zodra het erop lijkt dat de prijzen hun laagste peil bereikt hebben, meteen toeslaan!
Want het kan bijna niet anders of we krijgen maar weer eens met serieuze geldontwaarding te maken. En dan is een eigen huis het beste wapen tegen de effecten daarvan. Zo blijkt zonneklaar uit het onderzoek van Piet Eichholz.

Tobias den Besten
Economisch medewerker Soeverein

Advertenties

2 Responses to “Koop geen huis!”


 1. Beste heer den Besten,

  Scherpe bijdrage, veel beter dan wat economen in de kranten schrijven!

  Nog een factor om in rekening te brengen is de inflatie. Door inflatie stagneren of stijgen de nominale vastgoedprijzen, terwijl dit een daling van de reële vastgoedprijzen maskeert.

  Volgens ons is het inderdaad raadzaam om nu geen vastgoed te kopen in Nederland. Echter volgens ons duren vastgoedcycli veel langer dan een paar jaar. Voor een aantal argumenten daartoe, zie ons dossier “Vastgoed als investering”, alsook ons recente artikel “Alt Henger Sammen”.

  http://goldonomic.be/index.php?option=com_content&view=article&id=110
  http://goldonomic.be/index.php?option=com_content&view=article&id=212

  Vriendelijke groeten,

  Tuur Demeester

 2. Soeverein Says:

  Geachte heer Demeester,
  Dank voor uw reactie. Ik geloof dat we het eens zijn U attendeert er terecht op dat inflatie ook maskeert. Uw dossier heb ik met veel interesse gelezen.
  Tobias den Besten


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: