Ondergewaardeerd: restaurant Merlet in Schoorl

november 25, 2010

November: de culinaire gidsen zijn weer verschenen. Ik noem de al tientallen jaren ‘gezaghebbende’ Michelingids. Daarnaast Lekker dat dit keer kiest voor een hagiografie voor alles en iedereen, zodat een eenvoudig A-4 tje zou hebben volstaan onder de kop: alles prima en nog goedkoop ook. Dan heb je verder nog de Gault&Millau met zijn jaarlijkse gratis advertentie in het Stan Huygens Journaal van De Telegraaf. Maar eigenlijk is de G&M nauwelijks serieus te nemen. Zelfbevrediging van de hoofdredacteur in Jip & Janneke-taal. Al die deskundige rapporteurs van de gidsen trokken het land door, mogen we aannemen..
Maar in hoeverre kloppen hun bevindingen?
Soeverein neemt vanaf nu regelmatig de proef op de som.

We beginnen onze reis in hotel-restaurant Merlet in het Noord-Hollandse Schoorl.
De gidsen zijn positief, Merlet is zelfs de top-20 van Lekker binnengeslopen, op plaats 19.
Dit is absoluut aan de lage kant.
Want Merlet heeft zich ontwikkeld tot een van de beste en mooiste eetpaleisjes van ons land. De huidige ster in de Michelin zal ooit een tweede opleveren, zeker als je dit adres afzet tegen etablissementen die al zo een tweede ster hebben bereikt.
Iedere gast moet hopen op mooi weer bij een bezoek aan Schoorl. Merlet voert een heel soepel terrasbeleid, zodat –bij redelijk weer- een onvergetelijke ervaring met uitzicht op de landerijen en de duinen tijdens lunch of diner gegarandeerd is.
Eerste indruk: de bediening is in handen van een jonge maar zeer deskundige brigade met Woudt Stroo als prominente eerste man. Ik vind: hij is de vertegenwoordiger van een nieuwe generatie gastheren, hij is een groot talent met kennis op culinair en vinonlogisch terrein die je als indrukwekkend mag betitelen. Gastheerschap is een nooit te onderschatten aspect bij de beoordeling van een restaurant! De charme van een overtuigende verwelkoming en begeleiding, dan praat je óók ergens over.
Maar bovenal komen we natuurlijk voor het fêteren van onze smaakpapillen en dat lukt vanaf de eerste seconde.
De kaart biedt een rijkdom aan keuzes voor carnivoren, visliefhebbers en vegetariërs.
Chef Timo Munts is in de stijl van zijn leermeester Jannis Brevet (InterScaldes in Kruiningen, 2 Michelin-sterren) op zoek naar perfectie en die bereikt hij vaak.
De porties zijn van royale snit en de smaakcombinaties zijn uitgebalanceerd. Over alles is nagedacht, elk gerecht getuigt van ambachtelijk plezier..
Waar je in sommige restaurants last minute een PL moet afsluiten om zelfs maar een simpel 3-gangenmenu te kunnen betalen, zijn de prijzen bij Merlet meer dan toegankelijk.
Voor de liefhebber van kazen: vergeet hier nooit te genieten van het kakelverse royale assortiment. De vakkennis van de dame die ze aan tafel aanbiedt, is ongekend hoog.
Merlet is naar mijn mening een tweede Michelinster waard en zou –mede gelet op het riante aanbod aan mooie Nederlandse topkeukens- niet misstaan op plaats 11 in Lekker.
Dat je zo van de tafel in een bed kan stappen in een van de prachtige kamers is een pré. En ik kan u influisteren dat het ontbijt met krant zijn gelijke in ons land niet kent.
Volgende keer: Le Défi in Sprang-Kapelle

Joop Rentmeester
Restaurantcriticus Soeverein

Advertenties

2 Responses to “Ondergewaardeerd: restaurant Merlet in Schoorl”

  1. Soeverein Says:

    Geachte heer,

    Met de beschrijving van Merlet in Schoorl ben ik het helemaal eens. Als je in Noord-Holland de smaakpapillen wilt verwennen, moet je daar zeker proeven. Zowel het terras, het restaurant, maar ook de bistro zijn een bezoek volledig waard. En van zoveel plezier kan je nauwelijks pijn in de knip krijgen.
    Vriendelijke en arbitrale groet,

    Gerard Bouw, Blokker


  2. […] This post was mentioned on Twitter by Stefan Wierda, Jeroen Knegt. Jeroen Knegt said: mooie recensie over Merlet. http://j.mp/hrSl8k #merlet […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: