Mooi zo: géén WK in Nederland!

november 28, 2010

Ik neem u even mee terug in de tijd. In de jaren tachtig van de vorige eeuw stelde Nederland zich kandidaat voor de organisatie van de Olympische Spelen in 1992.
Onder leiding van burgemeester Ed van Thijn dacht Amsterdam zeker te weten dat al die corrupte leden van het IOC, aangevoerd door de Franco-aanhanger Samaranch, op ons land gingen stemmen. Terwijl de Spanjaard Samarnach ook Barcelona in de aanbieding had. Hoe naïef wil je zijn?
Zelden is Nederland zo afgegaan. Al in de eerste rond lagen we eruit met slechts 5 trooststemmen. Kapitalen aan promotie verspild en amper serieus genomen. Een heks als Saar Boerlage van het Nee-Komité zette ons land tussen de bedrijven door nog even voor schut. Maar we schijnen toen niet geleerd te hebben dat ons land nooit en te nimmer een serieuze kandidaat kan zijn voor de organisatie van een evenement met wereldimpact.
Te klein, te democratisch, onvoldoende corrupt, noem maar op. Allerlei positieve kwaliteiten dus, die ons bij voorbaat kansloos maken. Ik vind: doe nooit meer mee aan de race om de organisatie van de Olympische Spelen. Raar dat er blijkbaar toch weer veel domme mensen zijn die een gooi willen doen naar de Spelen van 2028.
Ondertussen staat ons de volgende ontluistering alweer te wachten. Samen met België hopen we het wereld kampioenschap voetbal binnen te halen, in 2018 of 2022.
Hopen en dromen is ieders goed recht, maar de desillusie zal er eind van de week niet kleiner door zijn. Want we zijn niet eens een optie.
We doen voor spek en bonen mee. Natuurlijk is het bidbook best te verdedigen, maar tegen landen als Rusland en vooral Engeland zijn we volstrekt kanloos. Net als destijds Samaranch is FIFA-baas Blatter, meneer ervoor is te veel eer, een ordinaire dictator die volstrekt niet deugt. Deze vallende ster (klik hier voor het filmpje) is iemand die zijn oren alleen al uit eigen belang zal laten hangen naar Poetin, Rusland en Engeland waar alle stadions al kant en klaar zijn en die nu al aan alle eisen van 2018 voldoen.
Ik denk overigens dat Nederland nooit echt heeft geloofd in het binnenhalen van het WK. Niet Johan Cruyff en Guus Hiddink waren immers de ambassadeurs die ons wereldwijd op de kaart moesten zetten, maar Ruud Gullit. Wie even naar het CV van Ruud kijkt, weet meteen dat hij bij uitstek een man is die ons land vooral niet moet vertegenwoordigen. Ooit een prachtvoetballer, maar hij heeft ook de toenmalige bondscoach Thijs Libregts op een zeer onfatsoenlijke manier laten struikelen. Tijdens de voorbereiding op het WK van 1990 liet meneer allerlei hoeren naar zijn hotel komen. Teambelang ondergeschikt aan persoonlijk genot.
Als trainer ontslagen bij Chelsea en Newcastle wegens luiheid, arrogantie en diva-gedrag, zelfs in Californië als coach mislukt. Ook is hij als een van de architecten verantwoordelijk voor de ondergang van Feyenoord. Samen met kakelnicht Petrovic, net deze week weer eens ergens ontslagen, en ‘directeur’ Wotte presteerde Ruud helemaal niets en gaf hij een fortuin uit aan tweede- en derderangs voetballers, ondertussen nooit vergetend zijn eigen zakken royaal te vullen.
En deze Ruud Gullit is onze ambassadeur. Te gek voor woorden en het geeft al aan dat de echte toppers perfect aanvoelden dat ze hun vingers niet aan deze kandidatuur moesten branden. Vanaf de zijlijn knikten ze weleens, maar ze wilden vooral niet nadrukkelijk met deze kansloze missie geassocieerd worden.
Vrijdag zal duidelijk zijn dat we in het corrupte spel om de toewijzing van een groot toernooi opnieuw als joker hebben meegedaan. Mooi zo. Laten we trots en tevreden zijn dat deze beker aan ons voorbij gaat. De Olympische Spelen van 2028 moeten we al helemaal niet willen.

Peter van de Rijt
Sportcommentator Soeverein

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: