Begint de opstand in de voetbalwereld?

december 5, 2010

Als een Kamerlid twintig jaar geleden tegen een boom heeft staan plassen, dan maakt de meest onethische krant van Nederland daar een heel nummer van, waarna een boze fractievoorzitter ingrijpt. Zo’n volksvertegenwoordiger krijgt dan als straf dat hem het woordvoerderschap over garnalen en krab in de Derde Wereld voor drie weken wordt ontnomen. We willen immers graag een voorbeeld stellen. We willen tonen dat we allemaal voor duizend procent zuiver op de graad zijn, zonder enig smetje. Ondertussen vervolgen we wel gewoon allerlei klokkenluiders die wantoestanden aan het licht hebben gebracht. En doen we rustig zaken met allerlei oplichters, zakkenvullers en onbetrouwbare sujetten die in de FIFA de dienst uitmaken. Als kandidaat voor een voetbaltoernooi van vier weken over acht jaar.
Tja.
Ik vond het stuitend dat Ruud Gullit en consorten in Zürich kropen en bogen voor de grootste schurk van allemaal, de anti-democraat, de aardsleugenaar en maffiabaas Blatter.
Een plassend Kamerlid serveren we af. Maar we vinden het legitiem zo’n Blatter te woord te staan. Dan zijn we als volk toch wel heel diep gezonken. We accepteren kennelijk dat onze representanten zich inlaten met een witte boordenbende.
Ik ben ervan overtuigd dat vooral de Engelsen door Blatter en zijn vrienden zijn belazerd. En ik vertrouw erop dat de Engelse media de onderste steen boven krijgen. Corruptie met naam en toenaam. Heel misschien zou dat het einde betekenen van de wereldvoetbalorganisatie.
Ondertussen zijn we als belastingbetalers miljoenen kwijtgeraakt aan dat bidbook dat voor de kat zijn viool is samengesteld en overal gepresenteerd. Resultaat twee stemmen. Een van een Belg die zelf had meegeschreven aan het bid en een van een FIFA-bestuurder uit Mongolië, die -vrees ik- in zijn onnozelheid Nederland met Rusland verwarde. Hij had waarschijnlijk zoveel envelopjes met inhoud zien langskomen dat de namen van de afzenders hem duizelden. Geld is het toverwoord in de voetballerij. Heus niet alleen bij de FIFA. Ook in de vaderlandse voetbalwereld kan het kapitaal zijn gang gaan, in de vage hoop dat een club er beter van wordt. Waar dat geld vandaan komt, doet er niet toe. Blijkbaar.
We accepteren dat mensen die elke norm van elementair fatsoen ontberen, bij clubs de macht grijpen. Want ze waren ooit zo’n goede veldtrainer. En we accepteren dat de wedstrijden geleid worden door ’s werelds slechtste scheidrechters, die weinig van de spelregels maar alles van marchanderen snappen.
Dinsdag wil de Fransman Eric Cantona, de oud-topspeler van Manchester United en Olympique Marseille, dat alle Fransen bij hun bank hun tegoeden in contanten opnemen. Uit protest tegen de zakkenvullende bankiers. Ik hoop dat zijn actie succes heeft. Een grote schoonmaak kan geen kwaad en het aanzien van onze sport is erbij gebaat als uitgerekend een voetballer het initiatief neemt.
En moge de Engelsen vervolgens Blatter c.s. aan de hoogste boom hangen.
Is dat geen verleidelijke kerstgedachte?

Peter van de Rijt
Sportcommentator Soeverein

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: