Ajax: de fluwelen revolutie is begonnen

december 7, 2010

Het was de vraag wie als eerste zou sneuvelen. Ajax dreigde op het veld én qua dagelijkse leiding te verworden tot een karikatuur van de grote club van weleer. Dan gaat er dus iets gebeuren. Maar wie zou als eerste de lift naar het schavot moeten nemen?
Danny Blind, de onbetrouwbare assistent die zijn bijnaam Scholletje dagelijks eer aan deed? Rik van den Boog, de verkeerde man op de verkeerde plaats bij de verkeerde club? Of toch Martin Jol, met in zijn kielzog zijn slaafse leger profiteurs?
Martin Jol hield de eer aan zichzelf. Magere resultaten, abominabel veldspel. Jol nam de juiste beslissing. Martin Jol was destijds niet de eerste en zelfs niet de tweede of derde keus. Maar op zich was de -na het vertrek van Van Basten- uit nood geboren beslissing van de onervaren Van den Boog helemaal niet zo gek. Jol had bij RKC, Roda en later bij Tottenham Hotspurs en Hamburger SV immers een prima reputatie opgebouwd. Ik heb hem een aantal keren gesproken in die jaren en hij was een ontspannen, vriendelijke zelfs geïnteresseerde man. Ik meende dat hij ook bij Ajax succes zou kunnen boeken. Zijn probleem was natuurlijk dat hij een lege kas aantrof. Ik wijs op de aankopen van Van Basten en het wanbeleid van Martin van Geel. Bij Jols aantreden was er alleen nog budget voor tweede- en derderangs spelers. Ze pasten niet in de fameuze Ajax-cultuur en voegden niets toe aan de kwaliteit van het spel.
Toch valt Jol wel wat te verwijten. En dan vooral dat hij met toestemming van de falende directeur alleen spelers aankocht uit de stal van zijn boezemvriend Riola. Ik vrees dat spelers als Pantelic, Teemu, Mido, El Hamadoui en André Ooijer niets te zoeken hebben bij een club die minimaal eens in de twee jaren de titel moet behalen en die Europees dient te overwinteren. Verder hoorde ik uit de mond van een aantal spelers dat de trainingen steeds saaier werden en dat Martin een bijna fatalistische indruk maakte. De ruzie met zijn rechterhand Danny Blind werkte in negatieve zin binnen de spelersgroep door. Dat is altijd zo als er binnen de leiding bonje is.
Het huwelijk tussen Ajax en Jol is vroeg gestrand. Maar een andere uitkomst was nu ondenkbaar geweest. En het is terecht dat Ajax er niet voor koos Scholletje Blind voor de groep te plaatsen, maar Frank de Boer. Of dat succes garandeert? Geen idee, ik ken Frank niet en hoor alleen hoe uitstekend hij functioneert als trainer van de A1 en als assistent van Bert van Marwijk bij Oranje. Maar tweede viool spelen is andere koek dan alle verantwoordelijkheid zelf dragen. Naar mijn indruk straalt tussen, naast en boven iedereen Uri Coronel (foto) de rust en ervarenheid die bij een president past. Ik denk dat zijn fluwelen revolutie is begonnen.
Na Martin Jol moeten ook Rik van den Boog en Danny Blind de ArenA nog verlaten en kan Coronel eindelijk zelf de posities invullen die al bezet waren toen hij aan de macht kwam. Hij kan dan gewoon het zo geroemde rapport-Coronel in de praktijk uitvoeren, niet gehinderd door bestaande afspraken, beloftes en contracten. Daar heeft hij absoluut geen nieuwe ledenraad voor nodig. Het feit dat Coronel en Cruyff met elkaar hebben gesproken, geeft al aan dat de Coronel-revolutie van fluweel zal zijn en blijven. Martin Jol heeft stellig fouten gemaakt maar hij is zeker niet de hoofdschuldige aan de huidige chaos in de omgeving van de ArenA.
En er is maar één man -en ik weet waarover ik praat- die ervoor kan zorgen dat Ajax binnen een redelijke termijn weer de trots van Amsterdam is.
U kunt hieronder die naam prijsgeven.

Peter van de Rijt
Sportcommentator Soeverein

Advertenties

3 Responses to “Ajax: de fluwelen revolutie is begonnen”

 1. Sjoerd van Laarhoven Says:

  Beste meneer van de Rijt

  Wederom een mooie column.Daar kunnen veel andere columnisten niet aan tippen!
  In uw laatste zin denk ik dat het om Uri Coronel gaat of bedoelde u dat u zich ook geschikt zou achten.Ik zou daar wel vertrouwen in hebben.Maar ik blijf bij mijn antwoord.Uri Coronel.Ik groet u vol respect. Sjoerd van Laarhoven

 2. Soeverein Says:

  van: mauricenix

  Hallo Peter,

  Prachtige column complimenten. Ja het klopt allemaal. Je kunt Jol inderdaad niet alleen de schuld geven. Hij kon inderdaad niet de miljoenen uit geven wat van Basten destijds wel kon. Met Rommedahl zei de directie het komt wel goed. Maar het kwam helemaal niet goed en Rommedahl ging naar Griekenland terwijl, hij tweederde van zijn salaris wilde inleveren. Dat noemen ze falen van jawelste oftewel wanbeleid. En dat mag je vd Boog en co aan rekenen. Pantelic was gewoon belangrijk voor Ajax in de 2de seizoenshelft daar kunnen we niet om heen. Hij was niet snel maar wel balvast en liet anderen zo als Siem de Jong en Suarez beter voetballen. Maar een speler van die leeftijd die persé een 3 jarig contract wil dat gaat te ver. Misschien moeten proberen 2 jarig contract aan te bieden met optie van nog 1 jaar.

  Wat je Jol wel kunt aan rekenen is dat spelers niet beter zijn geworden onder hem. Dat Jol elke week weer andere spelers op andere posities liet spelen. Zo krijgt een speler nooit vertrouwen is die juist bang om fouten te maken want hij denkt volgende week zit ik weer op de bank als ik slecht speel. Je moet ook jongens vertrouwen durven geven ook al speelt iemand eens een mindere wedstrijd. Elke week met andere spelers werkt niet dan krijg je niet vaste patronen. En Jol durfde niet Suarez of El Hamdaoui op de bank te zetten want die 2 samen dat werkt eenvoudig niet. Ik zei tegen Pa Jol weet het niet meer. Dat zag je al weken want elke week had hij weer andere spelers in het veld staan.

  Ik denk dat Frank de Boer daar wel resoluut in is en niet met Suarez en El Hamdaoui gaat spelen. Ik vrees ook voor Ooijer, Mido, Teemu dat ze nauwelijks of zelfs helemaal niet meer aan het spelen komen. Voor Josefzoon, Eriksen, Sulejmani, de Jong enz is het een prima zaak dat Frank de Boer trainer wordt. Frank laat de A1 spelen zo als Ajax 1 ook hoort te spelen. Namelijk vroeg druk zetten, vroeg in balbezit proberen te komen, tegenstander op jagen, hoge balcirculatie, en van achter uit proberen op te bouwen. En niet zo als Ajax de laatste maanden deed alleen maar lange ballen naar voren dat is het Ajax spelletje niet.

  We moeten Frank de Boer zeker de tijd geven. Hij is geen tovenaar. Maar ik heb wel vertrouwen in Frank dat het plezier wat hij zei weer terug komt en dat Ajax weer gaat voetballen des Ajax zo dat we weer wekelijks genieten van de mooiste club van Nederland. Al zou het ook geen slechte zaak zijn om Frank de Boer tot aan de winterstop en dan Frank Rijkaard nemen. En dat Frank de Boer het daarna van Frank Rijkaard overneemt.

  Als ze maar naar Johan Cruijff luisteren dan heb ik er alle vertrouwen in dat Ajax net zo als Barcelona nu weer terug aan de top komt en zeker om de 2 jaar kampioen wordt of zelfs jaren lang weer domineerd in binnen en hopelijk buitenland.

  Peter het gaat u goed. Tot de volgende column.

  Gr Maurice


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: