Strafrecht in het stadion

december 13, 2010

In de voetballerij hebben ze geen verstand van het basisidee van het strafrecht.
Zag afgelopen weekeinde scheidsrechter Nijhuis een tweede gele (= rode) kaart uitdelen aan Orlando Engelaar. Deze PSV-speler had eerst een met geel bestrafte overtreding begaan en daarna keurig geformuleerde kritiek op de arbiter. Die toen nóg een gele kaart trok.
Engelaar naar de kleedkamer.
Ik denk dat het tamelijk gewoon is als je in de hitte van het spel wat tegen een scheidsrechter roept. Alleen autisten doen dat niet, maar die staan ook zelden in een stadion. Zo’n Nijhuis snapt niet dat topvoetballers iets anders in elkaar (moeten) zitten dan strikt gehoorzame kleuters uit de C-3 van Staphorst.
En je hebt (te) vaak scheidsrechters die naast een penalty ook nog een rode kaart uitdelen. Dat zijn dus twee straffen voor één overtreding.
Klopt niet. Is in strijd met de Rechten van de Mens.
Zoals het niet klopt dat je (terecht) tegen een gele kaart oploopt als je een tegenstander de vernieling inschopt, maar dat precies dezelfde straf wordt uitgedeeld als je een scheidsrechter beleefd op zijn fouten wijst. Iemand definitief invalide trappen is blijkbaar even erg als een scheidsrechter even op zijn nummer zetten.
De zogenaamde regels van het voetbal-strafrecht behoren aan het Europees Hof voor de Mensenrechten te worden voorgelegd.

Peter Hooft
Redacteur Soeverein

Advertenties

One Response to “Strafrecht in het stadion”

  1. Peter Says:

    Uw redacteur geeft aan dat de tweede gele kaart -dus rood- aan Engelaar van PSV net als zo vaak in geen verhouding staat op wat vaak in het veld gebeurt, waar schandalige schoppartijen soms niet eens geel opleveren. Hij heeft volkomen gelijk. Het rood bij een strafschop is dat alleen als een 100% doelkans om zeep geholpen is door de overtreding, anders is het geel of niets, behalve de strafschop.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: