De Groene Lantaarn: het gelijk van Michelin

december 15, 2010

In de lintjesregen van Michelin kreeg De Groene Lantaarn in Zuidwolde een ster toebedeeld, amper een jaar nadat dit restaurant zijn deuren had geopend. Misschien wel een unicum.
Maar ja, Zuidwolde? Ik leerde vroeger op school waar Sedan, Calvi, Le Touquet en Tulle op de kaart terug te vinden waren, maar Zuidwolde kwam in dat lijstje niet voor. Na enig speurwerk vond ik uit dat we op deze ijskoude dag met de trein naar Drenthe moesten. Dus gekleed in thermisch Jaeger-ondergoed, want je weet vandaag de dag maar nooit waar je strandt als de NS voor je vervoer zorgt. Maar gelukkig reed de trein min of meer volgens schema en -belangrijker- hij haalde onze bestemming. Vervolgens bracht de taxi ons naar een prachtige boerderij waar we door de eigenaresse met een warme handdruk werden ontvangen. We voelden ons meteen welkom.
Een bombardement van amuses vormde onze eerste beloning. Het ene gerechtje was nog verrukkelijker dan het volgende hapje.
Toen verscheen plots de chef aan tafel met de mededeling dat er post voor ons was. Een grapje van mijn hoofdredacteur? Nee hoor, in de envelop zaten het menu en de à la carte-kaart. Leuk bedacht!
We kozen voor de filet americain van black Angus-rund en ofschoon de portie zeer ruim was, hadden we er nóg wel iets van willen smullen.
De Kemperhoen met risotto, rijk ‘bestrooid’ met truffel, bleek vervolgens een gerecht dat qua smaakbeleving tot het ultieme reikte. Ik was diep onder de indruk.
En ik was de enige niet. Zelfs tijdens deze doordeweekse lunch was het druk in de mooi ingerichte zaak, waar de bediening aan prachtige en vooral gemotiveerde dames is toevertrouwd. Zoveel lunch-couverts in een zo afgelegen gebied, op een dag dat het wegverkeer onder slecht weer gebukt ging? Het zegt veel over de kwaliteit van deze Drentse hoeve.
De koffie en friandises vormden de perfecte afsluiting van een heerlijke lunch. Die Michelin-ster is volkomen terecht toegekend. Van de zomer zal het prachtige terras De Groene Lantaarn nog extra aantrekkelijk maken. Wij gaan zeker terug.
Een feit is dat de Nederlandse restaurants in de voorbije twintig jaar zo’n enorme progressie hebben doorgemaakt dat ze ook met de Franse ‘haute cuisine’ kunnen wedijveren.
Laten wij even dankbaar en met respect terugdenken aan de chefs die ons land in de voorbije decennia hebben leren eten. Ze zijn de peetvaders van een gastronomische evolutie die ons land nu zoveel één-, twee- en zelfs driesterrenzaken heeft opgeleverd.
En wat De Groene Lantaarn betreft: als ze te Zuidwolde dit niveau weten vast te houden -en wie weet zelfs nog te verbeteren- dan heeft Drenthe op korte termijn een tweesterren-adres binnen de provinciegrenzen. De gidsen Lekker en Gault&Millau waren lovend. Dat Michelin zeldzaam enthousiast oordeelde, is al een voorteken van die tweede ster.
Klik hier voor de site.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: