Volg de cursus-Berlusconi

december 18, 2010

Desnoods ben ik de laatste Nederlander die vóór de Italiaanse premier Silvio Berlusconi pleit. Alweer een motie van wantrouwen in het Italiaanse parlement overleefd, doe het zo’n viriele bijna hoogbejaarde maar eens na.
Ik herken in Berlusconi de verpersoonlijking van een paar feiten.
Eén: het gedachtegoed in Zuid-Europa is van een heel andere orde dan dat in het noorden van ons werelddeel. Het idee van maatschappelijke betrokkenheid als motief voor de keus voor een loopbaan in de politiek is Noord-Europees. Zo luidt althans het desbetreffende evangelie in onze streken. In het zuiden telt vooral eigen gewin, en in alle openheid.
Ik zie niet in waarom dat eigenbelang in dit verband als een schande veroordeeld moet worden. Iedere bankier is óók vooral bij zijn portemonnee betrokken en -laten we zeggen- in iets mindere mate bij de kredietcrisis die hele samenlevingen ontwricht. De belastingbetaler betaalt de bonussen.
Waarom zou van een politicus een ‘hogere moraal’ verlangd moeten worden?
Twee: feestbeest Berlusconi is het levende bewijs dat het tegenwoordig maar weinig uitmaakt hoe en door wie een land geregeerd wordt. Min of meer keurig ‘democratisch’ gekozen kan de Italiaanse premier rustig zijn gang gaan, gesteund door een meerderheid in het parlement. Dat doet hij knap.
Misschien heeft hij die drie stemmen ‘gekocht’, die hem van de week aan een meerderheid hielpen. So what? Koehandel is ook in democratieën van alle tijden.
Vraag maar aan de PvdA. Eigenlijk vóór een nieuwe missie in Afghanistan, maar zij zal tegenstemmen als Rutte er geen beleidscadeautje op een ander terrein tegenover stelt.
Drie: Berlusconi onthult nu al een jaar of vijftien het ‘geheim’ van de uitdagende combi ondernemer-politicus. Tot nog toe een in Noord-Europa ook bekend, maar wel ‘toegedekt’ fenomeen. Herinneren we ons Lubbers nog, die als Nederlandse minister-president in het Midden-Oosten even wat zaken regelde voor zijn eigen bedrijf? Of de heer Hillen, thans minister, die ‘vergeten’ zou zijn op te geven dat hij een advies-bv’tje runt? En de heer Blair, tijdens zijn ambtsperiode al dik in het onroerend goed, thans à raison van drie ton of daaromtrent in te huren voor een lezinkje.
Vrijwel iedere politicus -in Noord- en Zuid-Europa- is een ondernemer à la Berlusconi. Zo blijkt. Maar hij is de enige die er ook tijdens zijn premierschap niet ingewikkeld over doet.
Daarvoor verdient hij erkenning of zelfs bewondering.
De facto verzorgt hij voor alle EU-burgers een beknopte cursus ‘democratie in de praktijk’.
Ik vind die opleiding minstens leerzaam.

Peter Hagtingius
Hoofdredacteur Soeverein

Advertenties

One Response to “Volg de cursus-Berlusconi”

  1. love Says:

    Grappige analyse en ook niet mee oneens maar bewondering voor deze geverfde vogel heb ik allerminst..


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: