Apicius is verkeerd beoordeeld!

december 22, 2010

Nederland kende twee driesterren-restaurants en veertien tweesterren-etablissementen. Plots zijn dat er nog maar dertien.
Apicius ut Bakkum verloor een ster en scoorde ook al een punt minder in de GM. Lekker had ook -zij het wat onzinnige- kritiek.
Wat zou er aan de hand zijn met het zo stabiele restaurant van de gebroeders De Winter? We gingen op onderzoek uit.
De ontvangst was als immer allerhartelijkst en aan de prachtig gedekte tafel genoten we van de mooiste drie amuses van de laatste tijden.
Als voorgerecht kregen we een royaal gevulde kreeftensoep en de huisbereide ganzenlever, die op dit adres al jaren een juweeltje is.
We kregen het gevoel dat het aan onze tafel permanent feest was. We aten haas (wildseizoen!) en die was misschien wel de lekkerste die ik ooit proefde. Mijn tafelgenoot deed zich tegoed aan prachtige wijnen die perfect aansloten bij de gerechten.
Kortom: er is helemaal niets mis met Apicius. Het is een eetpaleis met zo’n raffinement in de meestal zeer klassieke gerechten dat het onbegrijpelijk is dat dit topadres zijn tweede ster is kwijtgeraakt. Chef Thorvard staat dag en nacht achter zijn fornuis en is even bescheiden als zijn gerechten onberispelijk zijn. De bediening is vriendelijk, attent en vol humor, zo hoort dat op dit niveau.
De lariekoek van de gidsen die zeuren over de vernieuwde gordijnen die mooi aansluiten bij het interieur, wat moet ik met dergelijke mededelingen?
Michelin heeft niet altijd gelijk met zijn oordeel. Zo verloor Kasteel Heemstede in Houten een tijdje terug zijn ster. Om die na twee jaar weer te heroveren, en volkomen terecht. Een bewijs dat Michelin in staat is vergissingen te corrigeren.
Apicius kreeg vier jaar na de eerste ster al een tweede. Dat is geen toeval en komt zelden voor. Sedertdien is dit restaurant alleen nog maar gegroeid.
‘Erare humanum est’, een fout is menselijk. Ik durf de stelling aan dat Apicius in de top van een tweesterren-klassement thuishoort, als dat zou bestaan. En nu De Bandenman deze zaak zijn tweede ster heeft afgenomen, wordt het misschien tijd om zijn inspecteurs even bij te praten. Ik heb nog wel een paar adviezen, in positieve én negatieve zin.
Ik hoop dat de gebroeders De Winter in hun auto stappen om aan de Michelin-leiding in Brussel te vragen op grond van welke argumenten die tweede ster is ingepikt.
Na onze lunch kunnen we slechts vaststellen dat het niveau van de keuken, in combinatie met de wijnen en de bediening, een tweede -solide- ster volop rechtvaardigt. Ook de zeer acceptabele prijzen mogen niet onvermeld blijven.
Om gidsen te verkopen, moeten er elk jaar een paar restaurants opgewaardeerd worden en andere juist punten inleveren. Snap ik, anders volstaat een persbericht met de tekst: ‘Alles is zoals het vorig jaar ook was’. Ik doe niet moeilijk over deze commerciële strategie, aangenomen dat er geen blunders worden begaan.
Bij de beoordeling van Apicius is wel degelijk geblunderd.

Joop Rentmeester
Restaurantcriticus Soeverein

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: