Toine Hermsen: goed koken en nog beter rekenen

december 29, 2010

Vroeger ging ik nog wel eens koffie drinken op een locatie waar alleen maar dames werkten en heren op bezoek kwamen.
Om daar binnen te komen, moest men altijd even aanbellen. Dit leek mij normaal.
Maar verplicht aanbellen als de regen met bakken uit de hemel komt terwijl het net 12.00 uur slaat, is minder begrijpelijk als je bij Toine Hermsen in Maastricht voor de deur staat.
Na even wachten deed een nurkse dame open, liet ons binnen en zei verder geen woord.
Wat een gastvrijheid, wat een heerlijk welkom, wat een geweldige warmte na zo een lange reis. Echt de zuidelijke charme!
We mochten de jassen zelf ophangen en na een sanitaire stop bracht deze winnares van de Nobelprijs voor onvriendelijkheid ons naar onze tafel. Ze wist zich overigens omringd door geestverwanten, want de bediening bleek toevertrouwd aan matig getalenteerde en af en toe zelfs bijna opstandige medewerkers. Tja.
Gelukkig stond daar tegenover dat de lunch subliem was, ondanks de afwezigheid van de baas zelf. En dat is uiteindelijk beter dan een perfecte bediening bij een hopeloos slechte maaltijd..
Nee, Toine Hermsen is nog lang niet uitgekookt. Van de amuses tot de friandises bij de koffie was het volop genieten. Prachtige smaken en bepaald geen mini-porties, ik ben het eens met de lovende recensies in de restaurantgidsen. Voor de klassieke keuken in optima forma ben je bij Hermsen aan het juiste adres.
De rekening was een echter weer een schok. Hermsen hanteert prijzen die bij een driesterren-restaurant passen en die dus niet aanvaardbaar zijn in een zaak met maar één ster. Zelden voor twee gerechten en koffie zoveel euro’s op tafel mogen leggen. Mogen? Moeten!
Jaren terug verloor Toine Hermsen zijn tweede Michelin-ster. De bandenspecialist uit Sochaux nam er geen genoegen mee dat er op dit adres alleen menu’s worden aangeboden zodat er niet à la carte gegeten kan worden. Ik vind dat geen sterk argument, want binnen die menu’s zijn er tal van opties. Ik zou zeggen: verander het begrip menu in à la carte en het probleem lijkt mij opgelost. Gelet op de kwaliteit van de keuken is die tweede ster dan zo weer terug, aangenomen dat de zwarte brigade een cursus gastvrijheid heeft gevolgd..
Al valt te vrezen dat Hermsen in de herovering van zo’n tweede ster aanleiding ziet zijn prijspeil verder op te krikken. Dan wordt zijn zaak definitief een enclave voor een kapitaalkrachtige elite en de roomse prelaten die er nu al hun pied-à-terre hebben. Allicht overdenken ze er als liefhebbers van jong vlees hun wandaden met behulp van een mooi glas voortreffelijke wijn.

Joop Rentmeester
Restaurantcriticus Soeverein

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: