Tunesië: revolutie biedt perspectief

januari 17, 2011


Zat te denken (geen gewoonte), maar de Tunesische revolutie is in- en aangrijpender dan wij Europeanen en de toeristen menen.
Die weggestuurde president Ben Ali viel misschien nog wel mee. Maar zijn vrouw van de familie Trabelsi dus niet. Maffia + corruptie, dan heet je in Tunesië Trabelsi.
Overigens niets ten nadele van de voormalige Ajax-voetballer Hatem Trabelsi, niet te verwarren met Nizar Trabelsi die in België tegen een bal schopte en die er nu tien jaar uitzit omdat hij namens Al Quaida een aanslag op een legerbasis voorbereidde. Belangrijker: in Tunesië, maar ook in overige Noord-Afrikaanse landen als Algerije, Marokko, Egypte en Lybië ben je als jongere kansloos, zelfs als je over een academische graad beschikt. Uit protest de ene zelfverbranding na de andere, treuriger berichten kun je je amper voorstellen.
Het trefwoord lijkt me kolonisatie. Europa, in dit verband vooral Frankrijk, heeft die landen staatkundige onafhankelijkheid geboden. Nou ja, geboden? Dan toch pas na verloren oorlogen tegen vrijheidsstrijders. Maar aan economische onderhorigheid is sindsdien amper iets veranderd en de traditionele Europese machtshebbers bleken en blijken in eerste instantie vervangen door hun plaatsbekleders.
Noord-Afrika betaalt nu de laatste en alweer extreem hoge rekening voor de kolonisatie van destijds. Wij in Europa trekken nu een lange neus en zeuren over corruptie en democratie enzo. Antiek koloniaal denken.
Noord-Afrika ontwaakt definitief, ook demografische gezien; de gemiddelde Tunusiër is jonger dan 25. Een paar burgeroorlogen verder, en we betalen er tijdens onze vakantie reële prijzen. En in onze Europese hospitalen verdienen de voortreffelijk geschoolde Noord-Afrikaanse verpleegkundigen en doktoren intussen een behoorlijk inkomen.
De historische revolutie in Tunesië is maar het begin van een toekomst die Noord-Afrika perspectief biedt en die ons in Europa -terecht- duur te staan komt.

Peter Hagtingius
Hoofdredacteur Soeverein

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: