Luxe feestje van de Alliance

januari 18, 2011

Afgelopen zondag kwam de oudste club van restauranteigenaren bijeen in het Okura Hotel in Amsterdam om achthonderd van hun beste klanten te trakteren op een bombardement van amuses.
De Alliance Gastronomique is -evenals Les Jeunes Restaurateurs- een zeer ambitieuze club en haar presentatie zondag getuigde van kwaliteit en niveau.
In de schitterende nieuwe zaal van het Okura ontvingen 17 restaurateurs hun gasten en ieder had ter traktatie een amuse van kwaliteit gemaakt.
Heel rechts Nederland gaf acte de présence. Oud-LPF Kamerlid Ferry Hoogendijk onderhield zich bijvoorbeeld met -rechtser kan niet- de heer Lepeltak. En overal waar rechts volk is, loopt Harry Mens rond. Waarom denk ik toch altijd dat die man absoluut niet deugt?
Lekker-hoofdinspecteur Wynand Vogel showde op zijn revers een koninklijke onderscheiding. Krijg je voor jarenlang onzin schrijven ook al een lintje? Dan gloort er ook voor mij nog hoop…..
Wie receptie zegt, zegt Ans Markus, die er al twintig jaar ongewijzigd uitziet. Daar moeten veel specialisten hand- en spandiensten voor verlenen, denkt uw columnist.
Cees Wildschut, de voormalige eigenaar van restaurant De Zwethheul, vertelde trots hoe hij als rentenier door het leven gaat. Het is hem gegund. Enfin, iedereen die er culinair toe doet of dat van zich zelf vindt, was aanwezig en sloeg gretig de glazen Moët et Chandon achterover alsof het een spa blauwtje gold.
De Alliance straalt rust en positivisme uit, terwijl de berichten toch aangeven dat het topsegment van het restaurantwezen een moeilijk jaar achter de rug heeft. De omzetten staan onder druk en men wil coûte que coûte voorkomen dat de klant daar iets van merkt. Een mooi streven, maar of dat gaat lukken? Het zou me niet verbazen als er kritisch gekeken gaat worden naar zo’n kostbare receptie die helemaal in het teken van luxe staat.
U weet mij een liefhebber van lijstjes. Ik ging me te buiten aan veel amuses, bij sommige standjes wel drie of vier.
Wat mij betreft was de amuse van Ron Blaauw uit Ouderkerk aan de Amstel de lekkerste: een schitterend zalmhapje met crème fraîche.
Op de tweede plaats Merlet uit Schoorl met een kaasamuse uit eigen regio.
Naar mijn mening de minste amuses kwamen van Lai Sin’s en het sterrenrestaurant Yamazato: lauw en smakeloos.

Joop Rentmeester
Restaurantcriticus Soeverein

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: