‘t Amsterdammertje en het falen van Lekker

januari 19, 2011

Op een gebied van nog geen 2 vierkante kilometer had Michelin al twee sterren uitgedeeld: In den Nederlanden in Vreeland en Tante Koosje in Loenen.
En dit jaar is er daar dus -zo uit het niets- eentje bijgekomen. Voor ‘t Amsterdammertje, ook in Loenen aan de Vecht.
In Lekker bij de beste 100 restaurants geen spoor te vinden van deze zaak. Dus snel in de auto en zelf maar oordelen.
Een prima idee, want de lunch liep uit op een feest der smaken. In een prachtige oude boerderij, die ‘tussen de middag’ bijna helemaal vol zat. Het was er warm en gezellig.
De maître bleek een ervaren rot in het vak, voor zover je dat kunnen zeggen van iemand die 37 jaar oud is. Maar ja, de chef is pas 31 en sinds twee jaar aan de slag in Loenen.
Het werd een toplunch, van begin tot einde. Prachtige amuses en een viergangen-menu voor 55 euro van ongekende kwaliteit en precies de juiste porties. Mijn tafelgenoot kreeg naadloos aansluitende wijn per gerecht, al even foutloos.
Zelden verlaat ik zo enthousiast een restaurant, maar ‘t Amsterdammertje is echt dik in orde. En de chef vindt ook nog tijd om alle gasten persoonlijk te begroeten. Ondanks de hectiek van een volle bak straalde hij rust uit.
De rapporteur van Michelin heeft het goed gezien. Hier kookt men op eredivisie niveau, sterker nog, op hoog Europees peil.
Ik adviseer de hoofdinspecteur van Lekker dan ook nog vandaag zijn ontslag in te dienen wegens vergaande incompetentie. En de kopers van die gids zouden hun geld terug moeten krijgen. Wie niet liegt, kan niet uitleggen waarom ‘t Amsterdammertje niet in de Top-20 van Lekker staat.
Aangenomen dat men op dit niveau blijft opereren, voorspel ik deze zaak een tweede Michelin-ster. Binnen een jaar of drie.
’t Amsterdammertje: http://www.restaurantamsterdammertje.nl
Joop Rentmeester
Restaurantcriticus Soeverein

Advertenties

One Response to “‘t Amsterdammertje en het falen van Lekker”

  1. Sjoerd van laarhoven Says:

    Op advies van Uw Joop Rentmeester zijn wij zaterdag met mijn zuster en haar man in Loenen gaan dineren. Het overtrof alle verwachtingen en het was een avond om nooit te vergeten. (Zegt het voort.) Loenen aan de Vecht is momenteel -en dat was de mening van ons vieren- het beste dat in Amsterdam en ruime omgeving te vinden is.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: