G20-prestige: bedenkelijk

januari 20, 2011

En ons land doet dus maar de raarste dingen opdat we mee mogen blijven doen in, of bij, de G20. Ik weet eigenlijk niet of ik dat nou een vrolijk of een triest bericht vind.
Bij die G20 overleggen economisch belangrijke landen over het een en ander. Terwijl iedereen inmiddels weet dat de macht van het kapitaal die van overheden overtreft. Ik denk dat de G20 niet zoveel in de melk te brokkelen heeft.
Toch vindt ons land het kennelijk -volgens Wikileaks- van ultiem belang om als ‘side-kick’ een vorkje mee te mogen prikken bij de G20. Lukt alleen als de Amerikanen, die nog steeds niet in de gaten hebben dat hun wereldheerschappij voorbij is, ons land lief vinden. In de hoop gewaardeerd te worden als charme-partner laat ons land de ultra-onbeschaafde Amerikaanse cowboys ook binnen onze eigen grenzen gewoon hun gang gaan. DEA-agenten opereren binnen ons land en trekken zich niets aan van de Nederlandse wetgeving. Hoeft ook niet, het mag blijkbaar. De Nederlandse politie overtreedt stelselmatig de Nederlandse wet door die Amerikanen de vrije hand te bieden. En te tippen. Het kan blijkbaar. Want we moeten zo nodig bij de G20 horen. Onze politici ontlenen daar ‘prestige’ aan. Zeggen ze. En de media, van De Telegraaf tot NRC/Handelsblad, vinden dat ook wel mooi.
De waarheid is natuurlijk dat we in ruil voor een Amerikaanse banaan bij een G20-lunch onze eigen wetten aan onze laars zitten te lappen.
Ik weet niet of ik daarom moet lachen. Misschien toch maar huilen?

Peter Hagtingius
Hoofdredacteur Soeverein

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: