Bas Dost naar Emmen of Veendam?

februari 1, 2011


Het was een tamme transfermaand en dat was te begrijpen nu de clubs met enorme financiële problemen worstelen. Tót het moment dat Ajax Luis Suarez verkocht voor het prachtige bedrag van 22 miljoen dat zou kunnen oplopen tot 26 miljoen.
Wie zou hem opvolgen, welke spelers zouden naar Amsterdam komen?
Dries Mertens van FC Utrecht was een kandidaat, maar de club uit de Domstad gaf niet thuis. Davey Pröpper van Vitesse kreeg een aanbod om onmiddellijk naar Amsterdam te verhuizen, maar de charmante eigenaar van Vitesse riep “njet”.
Alle pijlen werden toen gericht op Bas Dost van Heerenveen. Iemand die afgelopen zomer voor 3 miljoen van Heracles werd gehaald en inmiddels op de bank bij de Friezen terecht kwam. Heerenveen eiste 6 miljoen en Ajax wenst maximaal 4,5 miljoen te betalen. Dost was woedend dat zijn transfer dreigde mis te lopen en schakelde de arbitrage-commissie in Zeist in.
Die serveerde de spits volledig af door te concluderen dat Heerenveen niet verplicht was het Ajax-aanbod te aanvaarden. De zaakwaarnemer van Dost, spelersmakelaar Rob Jansen, sprak schande van het vonnis.
Terecht? Nee, natuurlijk niet.
Bas tekende bij zijn volle verstand voor vierenhalf bij de club uit Heerenveen. Riep dat zijn droom uitkwam, dat Heerenveen van kindsbeen af aan zijn club was. Hij vertelde nog net niet dat hij foto’s van Michel Breuer en MikaVarrinen boven zijn bed had hangen, maar zijn enthousiasme kende geen grenzen.
Toen ging het mis. Hij rendeerde niet echt en zijn serieus te nemen trainer Ron Jans was zelfs niet tevreden over zijn inzet en mentaliteit. Onze Bas voelde zich op zijn spitspiemeltje getrapt en ging mokkig op de bank zitten. En eiste hij dat hij naar zijn volgende lievelingsclub mocht vetrekken. Misschien ook foto’s van Frank de Boer en Danny Blind boven zijn bed? Je zou er een nachtmerrie van krijgen.
Enfin, Bas moet voorlopig gewoon maar in Heerenveen blijven. Leren omgaan met teleurstellingen en bovenal eindelijk eens gaan presteren.
Zo niet, dan vrees ik dat het voor hem Ajax noch Feyenoord wordt, maar gewoon Emmen of Veendam.
Feyenoord zat zo in nood dat men een spits huurde, een Deense meneer Larson die de laatste anderhalf jaar in Toulouse (géén topclub in Frankrijk) wel zeven wedstrijden heeft gespeeld en daarin nul doelpunten heeft gescoord. De voorname Franse sportkrant L’Équipe schreef over hem: “Wat doet hij hier?” In Touluse zijn ze van de speler verlost. Ik kan alleen maar hopen dat hij in Rotterdam toch beter op zijn plek is.
Verder was het opvallend hoe razendsnel de aanvoerder van Oranje en Bayern München, Mark van Bommel,verlost moest worden van Louis van Gaal en nu 5 maanden op huurbasis in Milaan zijn kunsten mag vertonen. Vroeger huurde AC Milan nooit, maar ook daar zijn er portemonneezorgen.
PSV is Affalay kwijt en heeft daar niets voor teruggehaald. Wel tekende Dubszak bij en dat is een prima zaak voor de vrienden uit Eindhoven.
Je zou kunnen vaststellen dat de verliezer in de net afgesloten transferperiode Ajax is. Althans op het veld. Urbi Emmanelson en Luis Suarez waren belangrijke krachten die nu elders schitteren. Maar financieel hebben Ajax en Rik van den Boog goed geboerd.
Is het ondertussen niet raar dat de Ajax-directeur een vette premie overhoudt aan de verkoop van Suarez? Belangenverstrengeling? Soms denk ik dat Van den Boog geschikt zou zijn voor een hoogleraarschap in die tak van sport.

Peter van de Rijt
Sportcommentator Soeverein

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: