Fris in Haarlem: kandidaat Michelin-ster

februari 9, 2011

Op het prognoselijstje van eind vorig jaar werd Inter Scaldes in Kruiningen getipt voor een derde Michelin-ster. Dat feest ging niet door. Voor een tweede ster werden er eigenlijk geen kandidaten genoemd, maar het leek vast te staan dat Fris in Haarlem één ster toegekend zou krijgen.
Maar wie als paus het conclaaf in gaat, komt er als kardinaal uit.
Zo verging het ook Fris en tal van andere in de pers genoemde kandidaten.
Toch lazen wij mooie recensies in Lekker en GM en dus gingen we zelf maar eens in Haarlem kijken.
In gezelschap van drie jonge, aantrekkelijke dames kwamen we op een zeer winterse avond binnen. De auto verkeerd geparkeerd voor de deur, maar soms moet je enig risico nemen om klimatologische ellende te trotseren.
Helaas, mijn eerste indruk was: wat is het hier stervenskoud. Maar dat was deze avond ook meteen de enige negatieve aantekening.
Fris is lid van Les Jeunes Restaurateurs en de eigenaar is sedert 1 januari zelfs de nieuwe voorzitter van die club. Een ambitieus gezelschap van veel restaurants die een moderne en smaakvolle keuken voeren. Apicius is lid en steekt met kop en schouders boven de rest uit. De overige zaken doen amper voor elkaar onder.
Bij Fris veel tonijn en makreel bij de entrees en voorts een riante keus uit vis- en vleesschotels volgens seizoen-‘arrivage’.
Ik genoot van mijn vier gerechten, maar de porties waren aan de magere kant. Al roep je dat snel als iets heerlijk op smaak is. Maar het had een onsje meer gemogen.
Opvallend was de jeugdige en toch deskundige bediening die met een glimlach zijn werk deed. De zaak zat helemaal vol en dat is zeker bij barre weersomstandigheden een goed teken.
De inrichting is strak, zonder linnen, en helemaal van deze tijd.
Over het algemeen geldt dat het publiek dat uit eten gaat, steeds jonger is. Ik voel me vaak een verdwaalde oude man tussen allerlei vlotte dames en heren. Maar daar hoeft mijn avond niet onder te lijden.
Fris is stellig kandidaat voor een ster. Een probleem voor Michelin is misschien dat dat eigenlijk voor een hele batterij Jeunes Restaurateurs geldt. Als je de keuken als maatstaf neemt, is aantoonbaar onderscheid tussen die zaken nauwelijks te vinden.
Fris: www.restaurantfris.nl
Joop Rentmeester
Restaurantcriticus Soeverein

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: