Ajax onderuit en Feyenoord tekent eigen doodvonnis

februari 25, 2011

Zelden is een uitspraak van de KNVB-arbitragecommissie zo vernietigend geweest als in de zaak tussen Ajax en de dus volstrekt onterecht ontslagen Hans van der Zee (foto). Ik ben in de gelegenheid geweest kennis te nemen van het vonnis en dit is een nederlaag met dubbele cijfers voor de Ajax-directie en natuurlijk algemeen directeur Rik van den Boog in het bijzonder. Ongenadig wordt diens wanbeleid blootgelegd, ongenadig blijkt dat hij allerlei onwaarheden heeft verkondigd.
Formeel moet Hans van der Zee vandaag weer gewoon de Ajax-poort binnen kunnen rijden en zijn functie weer oppakken. Natuurlijk is de relatie zo verstoord dat dit een ‘mission impossible’ zal blijken. Dan rest Ajax slechts één ding: de portemonnee trekken en Hans een meer dan riante afkoopsom betalen.
Gaat dit ten koste van de bonus van Rik van den Boog? Ik denk van niet. Ofschoon Ajax
weer een serieuze en geheel onnodige financiële tegenvaller moet melden en -erger nog- op onacceptabele wijze een mens heeft beschadigd.
Ik sta niet bekend als een van de beste vrienden van Rik van den Boog. Zouden die er trouwens zijn? Toch wil ik hem een advies geven nu hij zo volledig is afgeserveerd door de arbitragerechters. Ik geef hem in overweging: ga maandag naar de ledenraad, ga voor het eerst niet trachten ook aan dit vonnis een positieve draai te geven. Geef volmondig toe dat je op alle terreinen in deze zaak geblunderd hebt, erken zonder terughoudendheid al je missers en biedt gewoon je excuses aan. En na deze exercitie in nederigheid, wacht je af hoe de ledenraad reageert.
Ook moet tegenover je drie superieuren van de Raad van Bestuur dezelfde gang naar Canossa maken en hun oordeel afwachten.
Kies je voor het recht praten van je fouten, dan is maandag je laatste Ajax-dag. Doe je dat niet, dan denk ik dat je afgang in de categorie ‘eens maar nooit meer’ zal worden afgeboekt.
Je dankmail voor dit advies zie ik graag tegemoet. Jij mag me zelfs even bellen!
Ik maak van de gelegenheid gebruik om Feyenoord te condoleren met het aantrekken van Martin van Geel. Hoe is dit mogelijk, hoe kan dit bestaan? Deze man die zonder ook maar één vriend door de voetbalwereld sluipt, heeft een spoor van vernieling achtergelaten in Alkmaar en Amsterdam waar hij volledig is uitgekotst.
De vader van Michael van Praag, Jaap van Praag, zei ooit: “soms verdraai ik de waarheid in het belang van de club”. Dit idee heeft Martin van Geel zich geheel eigen gemaakt. Maar niet in het belang van een club maar met het oog op zijn bankrekening.
Twee oud-topspelers zeiden mij na weer een scouting-vergadering bij Ajax: “Die Van Geel liegt structureel en hij komt er mee weg”.
De problematische financiële situatie van Ajax is zijn schuld. Bij AZ verkondigde hij er levenslang te blijven. Om drie maanden later weg te sluipen naar de ArenA waar een zak -nee een baal- met euro’s klaar lag. Bij Ajax werd hij eruit geschopt en geen die er een traan om liet. Met Peter Bosz is hij de naarste man binnen de wereld van het betaalde voetbal. Niettemin hoppen die twee van baan naar baan. Nu dient Van Geel in Kerkrade zijn contract niet uit en kan geldschieter Nol Hendriks -die hem haatte- weer gewoon bij Roda JC rondlopen.
Feyenoord, Feyenoord, wat doe je jezelf aan? Dit verdien je niet. Je tekent je doodvonnis door deze notoire egotripper in te huren. ‘Geen woorden maar daden’, wordt nu ‘Geen woorden maar zakken vullen’. Triest.

Peter van de Rijt
Sportcommentator Soeverein

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: