Pleidooi voor een hele reeks schorsingen

maart 1, 2011


Luis Suarez, toen nog Ajacied, beet in de thuiswedstrijd tegen PSV Bakal in zijn strot. Martin Jol (toen ook nog Ajax) noemde dat “een liefdesbeetje”. Het duurde dagen voor het talent Rik van den Boog besloot er een schorsing aan te verbinden. De KNVB strafte veel zwaarder en Luis moest 7 wedstrijden boeten.
FC Twente liet zien hoe je als club veel daadkrachtiger optreedt. Na het schandalige wangedrag van Douglas kreeg deze onmiddellijk 5 wedstrijden schorsing en de maximale boete van 8000 euro opgelegd. Daarnaast dient Douglas sociaal werk te doen, ik neem aan billen wassen in een bejaardenhuis in Enschede.
Toen de KNVB van die 5 wedstrijden er 6 maakte, werd dat meteen geaccepteerd. Ook voorzitter FC Twente-voorzitter Munsterman hekelde het gedrag van zowel zijn speler als zijn trainer. Zo hoort dat. Goed gedaan, Joop.
Maar wat bleef het oordovend stil in Amsterdam, Eindhoven en Heerenveen. De slechtse verdediger van Nederland, Michel Breurer, ging volkomen bewust op de enkel van een speler van Willem II staan. De scheidsrechter zag niets, maar de beelden waren glashelder Waarom geen schorsing? En als je die waardeloze Breurer niet kan opstellen, is Heerenveen ook mooi van dat probleemkind verlost.
En dan vriend Vertonghen. Hij vergreep zich aan de geslachtsdelen van zijn tegenstander. In de katholieke kerk zoiets hem een lintje opleveren, maar in de beschaafde wereld kan dit echt niet en weer zwijgt de heer Van den Boog. Gelukkig heeft de KNVB een vooronderzoek gelast. Ik zou een schorsing van zeker 4 wedstrijden op zijn plaats vinden En de dan te verwachten hypocriete reactie uit het Ajax-kamp zou ik voor lief nemen.
Maar de grootste boosdoener is de recidivist Toivonen. Vorige week tegen NAC had hij van scheidsrechter Ben Haverkort al donkerrood moeten krijgen, maar de arbiter had even een vuiltje in de ogen en directeur Marcel Brandts van PSV loofde het ‘professionele’ gedrag van Toivonen. Schandelijk en in mijn ogen ernstig laakbaar.
Tegen Ajax deed deze blonde ‘valsspeler’ exact hetzelfde. Weer zwijgen PSV en Marcel Brandts. Onbegrijpelijk. Goed dat ook tegen Toivonen een vooronderzoek loopt. Ik hoop op 5 wedstrijden schorsing en voor Marcel Brandts een pittige reprimande.
We zijn er nog niet. De baas van de scheidsrechters heet Dick van Egmond en u vraagt zich terecht af wie Dick van Egmond in godshemelsnaam eigenlijk is. Welnu, hij was een scheidsrechter die nooit en te nimmer een wedstrijd bevredigend floot en die nu dus de chef mag spelen. Zijn incompetentie vormde geen belemmering voor zijn benoeming.
Ik zou willen weten waarom de arbiters Nijhuis, Bramhaar en Bossen niet voor vele weken worden geschorst? Wegens opzichtig falen waardoor het wedstrijdverloop onrechtmatig werd beïnvloed. Wat mij betreft mogen ze tijdens hun schorsing nog wel in de veteranencompetitie fluiten. Kunnen ze op dat niveau hun hobby -marchanderen- uitleven.
Nu de finale van de competitie nadert, vrees ik voor verdere excessen. Tenzij de clubs en de KNVB zonder pardon keihard optreden tegen de valsspelers in een clubtenue én die met een fluitje in hun mond.

Peter van de Rijt
Sportcommentator Soeverein

Advertenties

One Response to “Pleidooi voor een hele reeks schorsingen”

  1. Thomas de Jong Says:

    Niet omdat ik ajacied ben, maar de ‘klap’ van verthongen was behalve onduidelijk in de beelden ook op een andere manier verwerpelijk.
    De ‘getroffene’ (Marcelo?) gaf geen kik, en normaal zou je na zo’n soort vergrijp, in de theatherwereld die eredivisie heet, heel hard naar je kruis grijpen en op de grond rollen.
    Daarbij was Marcelo ook niet onstrafbaar in zijn worstelpoging voorgaande in die actie.

    Mooi column Peter!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: