Alarm: herlees George Orwell!

maart 9, 2011

Met banken moet je in beginsel niets te maken willen hebben. Met verzekeraars trouwens ook niet. Idiote bonussen, woekerpolissen, you name it; fout volk in iets te snelle Maserati’s. Steunpilaren van het kapitalistisch systeem. Zodra hun faillissement dreigt, schiet de belastingbetaler te hulp. De winkelier om de hoek krijgt in die situatie de curator over de vloer. Terwijl de belastingbetaler waarschijnlijk veel liever die winkelier even uit de sores helpt. Scheelt de belastingbetaler ook zomaar een paar honderd euro.
Nu speelt er een nieuwe samenzwering tussen overheid (Belastingdienst) en banken.
Was het al raar dat de bankiers onze eventuele rente-inkomsten aan de fiscus doorgeven, daartoe wettelijk verplicht, nu krijgt de Blauwe Envelop ook de beschikking over data met betrekking tot hypotheekrente en dividendbelasting.
De marketingstrategie is ‘klantvriendelijkheid’. De Belastingdienst kan immers zo alvast een aangiftebiljet zelf invullen. Op het eerste gezicht een gebaar naar de belastingplichtigen die deze maand maar weer eens moeten worstelen met de krankjorum gecompliceerde belastingwetgeving in dit land. Het best te definiëren als een samenraapsel van uitzondering B op uitzondering A. Geen normaal mens die er een touw aan vast kan knopen. Waardoor er een gouden handel in belastingadvies is ontstaan. Geen wonder dat het idee van een simpele vlaktaks geen kans maakt.
Alarm is het trefwoord zodra banken en de overheid over ‘klantvriendelijkheid’ beginnen. Er is dan alle aanleiding om George Orwell nog eens te raadplegen.
Big Brother heeft het beschaafde idee van het bankgeheim allang opgeblazen en er komt nu nog wat meer ruilhandel tussen bankiers en belastinginspecteurs bij.
‘Klantvriendelijk?’ Ja, de banken zijn in toenemende mate de vriendelijkste klant én toeleverancier van de fiscus. Klanten van de bank en de Belastingdienst worden ‘overruled’, weggehoond.
Ik sluit niet uit dat ING, ABN-AMRO enzo destijds belastinggeld kregen toegestopt, ook -afgezien van de hoge rente- in ruil voor de toezegging dat voortaan alle privé-informatie van hun klanten aan de Belastingdienst zou worden doorgegeven.
Zeker, ik houd van complottheorieën Ze kloppen nogal eens. In elk geval in de waarneming van een wantrouwend type als ik.
Met banken moet je niks te maken willen hebben, al helemaal niet met zogenaamd klantvriendelijke. Met de fiscus ben je gedoemd contact te onderhouden. Gedoemd is de correcte term.
Ik herlees vanavond George Orwell.

Peter Hooft
Redacteur Soeverein

Advertenties

One Response to “Alarm: herlees George Orwell!”


  1. Waar komt toch die slogan vandaan: “Leuker kunnen we het niet maken, makkelijker wel”

    Telkens opnieuw denk ik dan: “Schaf het maar eens af, kijken hoe leuk we dat vinden!”

    Wij denken met zijn allen ‘vrije mensen’ te zijn, we zijn enkel slaaf van het koningshuis en haar elite, gebrandmerkt met nu nog een pasje, straks met een chip. Wij verdienen loon naar wek wordt geroepen, maar van elke beloofde euro wordt zonder pardon 50% afgesnoept, plus nog eens 20% aan BTW van wat er overblijft plus nog eens pak ‘m beet 10% aan accijnzen en andere bedachte namen voor de ouderwetse tienden. Dus elke euro loon blijft maar 35 eurocent over en dan nog weet men het klaar te krijgen om als je het redt om iets van die 35 cent over te houden straks nog eens een opnieuw elke winst middels extra belasting af te romen. Nu denk je dat je die 35 cent dan toch zelf kunt besteedden?, mis! Er wordt precies voorgeschreven wat moet en wat hoort, zoals verzekering, telefoon, televisie en uiteindelijk staren de loonslaven onthuts in hun lege zakje, dat al leeg is nog voordat het überhaupt uitgegeven kan worden vanwege de tekorten die de Heren hebben op hun begroting waar een tekort nog maar enkel kan bestaan door zinsbegoocheling of bouwen aan luchtkastelen. Zoveel geld kan een normaal mens niet eens uitgeven, ook niet als iedereen op royale voet zou mogen leven. Een bonus (boven op een honorarium van €1 000 000) van €1 000 000, hoeveel bananen wil je daar nou nog van extra kunnen eten, geen een toch!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: