Snel afrekenen met politie-trauma’s

maart 10, 2011

Uit onderzoek zou blijken dat politieagenten het zwaar hebben in ons land. Stress, trauma’s, noem maar op. Alle klachten die in de mode zijn, de politie gaat eronder gebukt.
Maar als ik per ongeluk naar dat kennelijk al jaren populaire tv-programma ‘Blik op de weg’ van de zelfbenoemde volksopvoeder Leo de Haas zap, kom ik niet tot de conclusie dat zo’n agent een zwaar leven leidt. Integendeel. Ik zie agenten in een tamelijk comfortabele sedan zo’n beetje de hele dag rondtuffen. Tot ze in alle rust besluiten met het oog op hun bonnenquotum een automobilist ‘aan de kant te zetten’ wiens richtingaanwijzer een mankementje vertoont.
Verkeersagent is een buitengewoon ontspannen bestaan.
Dat wil zeggen: voor zover het als verslaggever vermomde politiehulpje De Haas dat laat zien. Is het u ook opgevallen dat hij zijn camerabediende vrijwel nooit in de Randstad laat filmen? Meestal beperkt het programma zich tot achterhoeken, al dan niet met een hoofdletter A, waar de mensen misschien nog een beetje gehoorzaam zijn en ze De Haas niet verbieden zijn filmpje uit te zenden. Ik vermoed dat er klappen vallen als De Haas het aandurft zijn verradersrol in Amsterdam of Rotterdam te spelen.
Ik wil best geloven dat er agenten zijn die lijden onder hun beroep. De kosten van psychologische hulp zullen wel aanzienlijk zijn. Een besparing ligt voor de hand: overplaatsen. Een getraumatiseerde agent uit Rotterdam gaat een jaartje aan de slag als verkeersagent te Dwingeloo, of daaromtrent. Jaartje in een luxe Volvo, praatje met een onverstaanbare tractorbestuurder die zijn hand niet uitstak, en voilá, die ambtenaar heeft weer handenwrijvend zin om in Rotterdam boven te vangen; voordelig genezen verklaard. En de bevoorrechte luiaards die nu zo ongeveer door De Haas als acteurs in zijn poging tot docu-show worden ingezet, gaan een jaartje in Rotterdam de straat op. Dat zal ze leren.
Een zo voor de hand liggende en kostenbesparende ingreep zal wel weer niet kunnen. De politie-cao zal gedwongen overplaatsing vast verbieden. En anders is De Haas wel tegen. Die moet geen echte agenten in zijn programma. Dat zijn namelijk mensen die niemand ‘aan de kant zetten’ in verband met een niet uitgestoken hand dan wel een loszittend knipperlichtje.

Peter Hooft
Redacteur Soeverein

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: