Het arbitrale drama

maart 13, 2011

Het is duidelijk merkbaar dat er een nieuwe wind waait bij de KNVB in Zeist. De machtswellusteling Henk Kesler is vervangen door Bert van Oostveen en de ramen gaan open.
Voorbeeld: de falende scheidsrechters en de coaches gaan om de tafel zitten om meer begrip voor elkaar te kweken en de ernstig verstoorde relatie te verbeteren. Alleen: je kan dus uren praten, elkaar op de schouders slaan en roepen dat je begrip voor elkaar hebt, maar daarmee is het echte probleem niet opgelost. Te weten: wij zijn opgezadeld met een lichting hopeloos slechte en marchanderende arbitrale slapjanussen.
Ruud Bossen, Eric Braamhaar en zeker Kevin Blom plus al hun vriendjes zouden eigenlijk onmiddellijk plaats moeten maken voor, ja voor wie? Er staat geen nieuwe groep scheidsrechters klaar.
Daarom denk ik dat we voorlopig genoegen moeten nemen met de vervanging van Dick van Egmond, de chef van de arbitersbende. Ik noem meteen maar even drie kandidaten voor zijn opvolging: Roelof Luinge, Mario van den Ende en Dick Jol. Mannen met ballen en ervaring en nog veel belangrijker: gezag.
Praten is op zich een prima initiatief van de nieuwe KNVB-directeur, maar zal in eerste instantie tot niets leiden. Behalve tot voortdurend lijden in de stadions. Want niet de spelers bepalen wie er kampioen wordt dan wel degradeert, de gefrustreerde fluitisten gaan met hun dubieuze beslissingen hun stempel drukken op het verdere verloop van de competitie. Die verzekering kan ik u geven.
Arbiters haten Ajax en hebben niet veel op met PSV. Dus als het er echt om gaat spannen, dan heeft FC Twente de beste vooruitzichten dankzij de sympathie van die fluitende luilebollen, om een Amsterdamse term te gebruiken.
Tot slot nog even iets heel anders.
Uw columnist staat al jaren bekend als zo ongeveer de grootste Van Gaalhater op dit halfrond. En toch ga ik het voor Aloysius opnemen. Het deugt namelijk niet dat Bayern München hem aan het eind van het seizoen wegstuurt.
Kijk, echt iedereen weet wie je in huis haalt als je Van Gaal contracteert. Een prima veldtrainer én een hork van een vent die met alles en iedereen ruzie maakt. Alleen zijn enorme ego telt, het is niet anders.
Van de nonnen in Vught begreep ik dat hij drie weken een taalcursus Duits heeft gevolgd en slechts één zin in zijn hoofd heeft gestampt: “Ich bin der beste Trainer von der Welt”. Meer Duits heeft deze ex-gymleraar niet onder de knie gekregen: geen zin of te dom?
Maar als je de balans opmaakt, heeft Van Gaal aan de gestelde eisen voldaan én zichzelf niet verloochent. In zijn eerste jaar bijna alles gewonnen en gaandeweg meer ruzie gemaakt. Behalve natuurlijk met zijn privéslaaf Andries Jonker die in München te boek staat als een ridicule risee. Ik heb nogal begrip voor die opvatting.
Van Gaal had dit seizoen te maken met veel blessures van spelers die na het WK oververmoeid waren. Dat valt niet te ontkennen en verklaart in elk geval voor een deel de magere prestaties in de Duitse competitie. Staat tegenover dat Van Gaal de vlucht van Mark van Bommel naar Milaan heeft veroorzaakt. Ik weet exact hoe de vork in de steel zit.
Kortom: Van Gaal is gewoon de Van Gaal van toen, nu, en straks.
Dat valt hem niet te verwijten. Het is een teken van onmacht van de Duitse clubleiding dat men hem na een paar nederlagen dwingt op te hoepelen. Bayern München wist aan wie men begon en dan moet je onderweg niet gaan zeuren.
Louis, Truus en Andriesje zijn vóór de zomer weer in Nederland terug. Benieuwd welke club (of voetbalbond) de volgende is die zogenaamd nooit heeft geweten dat Van Gaal de grootste egotripper ‘von der Welt’ is.

Peter van de Rijt
Sportcommentator Soeverein

Advertenties

One Response to “Het arbitrale drama”

 1. Soeverein Says:

  Hallo Peter,
  Goeie column alweer. Ja scheidsrechters maken wekelijks grote blunders en dat mag natuurlijk nooit gebeuren. Luinge was een uitstekende scheidsrechter maar mag niet meer op het hoogste niveau fluiten omdat hij te oud was. Wat een flauwekul. Je moet iemand beoordelen op zijn kwaliteiten toch? De competitie kon wel eens op de laatste speeldag beslissend gaan worden om het kampioenschap. Niet te hopen dat de scheids dan zijn bijdrage daar in heeft.

  Louis van Gaal heeft het 1ste jaar uitstekend gepresteerd. Het 2de jaar had Louis zeker pech dat Robben, Ribery geblesseerd waren. Maar Louis had van Bommel nooit mogen laten gaan. Demichelis en van Buyten waren niet bepaald echt top achter in maar nog altijd beter dan Breno en Badstuber. Kraft jonge keeper is een vliegenvanger en die kost Louis punten. Had beter ervaren keeper kunnen laten staan.

  Het zou wel wat zijn als Louis zich gewoon voor de Champions League kwalificeerd en weer de champions league finale haalt. Kijken wat ze dan in Munchen zeggen.
  Peter het gaat u goed.
  Gr Maurice


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: