Belastingbetalers: het Leger des Heils voor bankiers

maart 18, 2011

Met banken en verzekeraars moet je niks te maken willen hebben, noteerde ik eerder. In die kringen is klantgerichtheid als vloeken in de kerk en de eigen portemonnee de heilige graal. Dat zal niet veranderen. Mijn pleidooi voor herinvoering van het loonzakje, in combinatie met een klassieke girodienst, vindt geen gehoor. Ik had niet anders verwacht en derhalve is de bonus voor bankiers ook de komende jaren veilig gesteld. We blijven immers tot bankieren veroordeeld.
Nu wordt er in het parlement weer stampij gemaakt over het riante cadeautje dat de ING-top voor zichzelf heeft ingepakt. Staatsbank? Maakt niet uit, ook in huize Hommen moet de schoorsteen roken. En misschien heeft die man wel twee schoorstenen. Of drie.
‘Niks aan te doen’, liet de minister van Financiën een overigens beperkt aantal verontwaardigde volksvertegenwoordigers weten. Nogal wiedes, want die excellentie heeft al aangekondigd dat hij te zijner tijd naar het bedrijfsleven teruggaat. Het wenkend perspectief van mooie bonussen, de heer De Jager zou wel gek wezen het systeem van extraatjes via een snel wetje de nek om te draaien. Iets van 100 procent belasting, dat moet in een mum van tijd te regelen zijn.
Een van die boze parlementariërs is de PvdA-er Ronald Plasterk. Ex-minister van Feesten & Partijen, maar voordien een hele Piet in de wetenschap. We mogen dus aannemen dat hij een erg voor de hand liggende vraag zelf wel kan bedenken en het viel me daarom tegen dat zelfs hij de flauwekul van al die bonussen niet aan de orde stelde.
Wat is eigenlijk de rechtvaardiging voor een bonus? In beginsel een douceurtje voor iemand die zijn/haar best heeft gedaan en goed gepresteerd heeft.
Maar mij lijkt, dat van een ieder in het arbeidsproces wordt verlangd dat er even hard als uitstekend wordt gewerkt. Daar staat het thans elektronische loonzakje tegenover. Mij is niets bekend van bonussen voor stratenmakers die feilloos een trottoir aanleggen. Of voor pijpfitters die op sublieme wijze gasexplosies voorkomen.
De bonus, exclusief gereserveerd voor de best betaalde champagne-elite, moet als asociaal fenomeen naar het archief worden verbannen.
‘Jaja’, roepen de banken, ‘maar dan vertrekken onze beste mensen naar de concurrentie in het buitenland.’
Zou het?
En sinds wanneer hebben wij van die goeie bankiers die ook internationaal met hun zakjap uit de voeten kunnen? ING, ABN-AMRO en noem maar op, bleken zo klunzig gerund te worden dat de ‘managers’ hun lease-Porsche voor de deur van de belastingbetalers moesten parkeren om met de pet in de hand om een bijdrage te schooien. Als belastingbetalers zijn we uitgegroeid tot het Leger des Heils voor het bankwezen. Zouden ze in Peking zitten te wachten op een bankier uit Nederland die zijn eigen broek niet eens kan ophouden?
Wie bankiert bij een bonusbank levert zich uit aan louche farizeeërs.

Peter Hagtingius
Hoofdredacteur Soeverein

Advertenties

One Response to “Belastingbetalers: het Leger des Heils voor bankiers”


  1. Hulde!, nu nog even erbij vermelden dat al zouden ze vertrekken so wat? Net als bij een Ch. Petrus van pak ‘m beet €4500 per fles. Geen sterveling die zoiets aangeschaft en durft te zeggen dat die fles niet deugd, nog los daarvan dat de smaak never en nooit niet zoveel waard is of ook maar kan zijn. Het is enkel de hebzucht van wat die ander wil dat wil ik ook en niks gezond boeren verstand. Zo ook die ‘super manager’, het blijft een wezen van vlees en bloed net zo geschikt en ongeschikt als jij en ik op zijn tijd. En daarbij, voor dat bedrag kan je makkelijk een honderdtal mindere managers aan het werk zetten of liever duizenden echte mensen aan het loket die echt nog van dienst kunnen zijn en daarmee een directe bijdrage leveren aan het welzijn van iedereen.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: