Uitdagend: de top-10 die er echt toe doet

maart 22, 2011

Deel 1: 10 t/m 6

Restaurant-recensent Joop Rentmeester reist al 35 jaar door Nederland en eet gemiddeld drie keer per week in een restaurant. Op mijn verzoek heeft hij zijn persoonlijke top-10 samengesteld. De ‘norm’ was: hij moest er minstens vijf keer geweest zijn en het adres moet natuurlijk nog -op niveau- bestaan. Daarom leest u hier niets over Cas Spijkers in Oisterwijk, Paul Fagel in Wijk bij Duurstede, De Oude Geleerde Man in Bennebroek, etc.
Deze week nummer 10 t/m 6.
Volgende week de topscorers.

Peter Hagtingius
Hoofdredacteur Soeverein

10: De Fuik in Aalst (Gld)

Wat een sublieme locatie aan de Maas, wat een prachtterras en een jarenlang stabiele keuken! Het heeft onterecht lang geduurd voor er een Michelin-ster kwam, maar iedere culinaire liefhebber moet zich laten ontvangen door de al 25 jaar enthousiaste Wim Brundel.
Het vertrek van chef Ton Verhaar is niet ten koste gegaan van de overtuigende keukenkwaliteit.

9: Royal Mandarin in Hilversum

Decennia lang liet ik Chinese restaurants aan mij voorbij gaan. Altijd dezelfde nummers gekoppeld aan veel -maar zelden lekker- voedsel.
Tot ik de echte culinaire ‘Chinees’ ontdekte.
Ik ben de enige niet. Iedereen in het Gooi heeft dit adres ontdekt. Van topamuses tot de voortreffelijke Pekingeend, ja, dit gaat ergens over. En de perfect Nederlands sprekende bediening maakt een feest van uw avond, meneer Man heeft zijn zaken perfect voor elkaar.

8: De Basiliek in Harderwijk

Een nieuwe lichting jonge restaurateurs, in zekere zin de kleinkinderen van Cas Spijkers en Paul Fagel, hebben de ‘moderne’ keuken onmiskenbaar verrijkt. Met creatieve ideeën. Het beste bewijs: dit adres in Harderwijk. Regionale producten, een reeks amuses waarvan je meteen al blij wordt, ‘onverwachte’ combinaties van smaken.
Vergeet hier nooit de kaas!
Ik denk dat Les Jeunes Restaurateurs borg staat voor kwaliteit.
Een aantal van die jonge patrons/cuisiniers heeft al een Michelin-ster. En terecht.

7: Het Spiehuys in Soest

Vergeet het nooit! De oer-klassieke keuken zou best eens op termijn toch de beste kunnen blijken. Zelden tref je deze meer, maar wat men in het dagelijks volle Spiehuys op tafel zet, is top en verdient stellig een plaats in deze ranglijst.
En steeds bedenk je weer: wat was het toch prachtig dineren in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw. De mooiste gebakken tong, een perfect biefstukje, zonder flauwekul. De krabcocktail en de aan tafel gesneden zalm, nostalgie. Heren in smoking en de in het lang geklede dames die tezamen 250 jaren ervaring hebben, tja….
Ik beweer niet dat vroeger alles beter was. Maar voor klassieke waarden zit je op dit adres gegarandeerd goed.

6: Savelberg in Voorburg

De mooiste ‘koninklijke’ ambiance na het Amstel Hotel te Amsterdam is zonder concurrentie in Voorburg te vinden.
Al decennia lang kookt Henk Savelberg de meest klassieke gerechten, maar wat een kwaliteit! Wat een schitterende sauzen bij alle gerechten.
Niet alleen de eetzaal is een ervaring op zich, maar ook het giga terras nodigt uit om aan te schuiven zodra er drie zonnestralen te zien zijn.
Stabiliteit in kwaliteit is misschien wel de beste omschrijving.
De bediening is net zo perfect als afstandelijk, zoals dit hoort op zo’n locatie.
Henk Savelberg is hopelijk nog lang niet uitgekookt. Soms denk ik: hij begint pas.

Volgende week: van 5 t/m 1

Joop Rentmeester
Restaurantcriticus Soeverein

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers op de volgende wijze: