Ajax: zo doorbreek je de patstelling

maart 26, 2011

De clash binnen Ajax tussen de huidige leiders en de coupplegers kon niet uitblijven. Waardoor de Amsterdamse club beland is in een ordinaire tweestrijd om de macht tussen Uri Coronel, vertegenwoordigd door de hopeloos onbetrouwbare Rik van den Boog, en Johan Cruyff en zijn klakkeloze volgers.
Ik vind: het is volstrekt terecht dat voorzitter Uri Coronel niet heeft toegestaan dat Ajax zich uitlevert aan mensen die nog nooit in hun leven ook maar iets hebben gepresteerd, behalve ongelooflijk goed voetballen.
En wat Johan Cruyff betreft: ik blijf van mening dat wie altijd maar kritiek levert, ook eens een keer met een consistente en begrijpelijke oplossing voor de problemen moet komen.
Dat heeft de Verlosser ook dit keer weer niet gedaan. Want leiding geven aan een beursgenoteerde onderneming vergt iets méér dan roepen: ‘we gaan een aantal mensen vervangen, we zetten trouwe volgelingen op hun posities neer en geloof ons, dan zijn we in een mum van tijd weer een topclub’. Dit is klinkklare onzin en niemand met een begin ven hersenen neemt het idee klakkeloos over. Ik geloof ook helmaal niet dat een ledenraad of desnoods alle Ajacleden zomaar een blanco cheque aan Cruyff & Co uitreiken.
Die ‘Co’ heten momenteel Dennis Bergkamp en Wim Jonk. Bergkamp staat aan een begin van zijn trainerscarrière en moet nog vrijwel alles leren van dat gecompliceerde vak.
Wim Jonk, een hork van een vent, gespeend van elke vorm van elementaire sociale vaardigheden, loopt als een Andries Jonker bij Van Gaal achter Cruyff aan. Om er maar bij te horen.
Wat nu?
Het lijkt mij helemaal niet moeilijk de patstelling te doorbreken.
Mijn voorstel luidt:
1. Benoem vandaag nog twee crisismanagers, te weten Arie van Eijden en Keje Molenaar. Daarmee krijg je kennis van het Ajax-concern, integriteit, visie en beschaving op een presenteerblaadje aangereikt..
2. Geef dat duo als opdracht het zo bejubelde rapport-Coronel, dat als leidraad moet dienen, aan te passen en te verbeteren. Binnen een maand moet er een solide verhaal klaar zijn.
3.Leg dit herziene rapport voor aan beide partijen en dan is het ‘take of leave it’.
4. Laat deze twee heren ook bepalen wie er onder Coronel op de belangrijkse posten mogen blijven zitten en wie er -eventueel- dient te vertrekken.
5. Zorg voor gerichte expertise in alle geledingen.
Cruyff-adepten en de huidige bewindvoerders moeten samen bouwen aan het vernieuwde Ajax. Iedereen roept dat men alles voor de club over heeft. Ik zou zeggen: geen woorden maar daden!

Peter van de Rijt
Sportcommentator Soeverein

Advertenties

3 Responses to “Ajax: zo doorbreek je de patstelling”

 1. Gerard Bouw Says:

  Het zielige gezicht van een verongelijkt kind, gisteravond op TV sloeg alles. Ik had van Cruyff c.s. wat meer mannelijkheid verwacht. Dat was zielig doen op niks AF. En om met het slot van het betoog aan te sluiten: Het geeft te denken, dat voor een oplossing in Amsterdam, je de werkersmentaliteit van Rotterdam kennelijk nodig heeft. Ik wens Ajax vooral wijsheid.

 2. Peter Says:

  Geachte heer Bouw,

  Zodra mensen lijnrecht tegenover elkaar staan,wil men niets horen en bestoken ze elkaar met non argumenten.Dan is bij een impasse ,2 mediators die er toe doen, misschien wel de oplossing.Zag net Uri Coronel in Buitenhof,wie zo veel gezag en autoriteit uitstraalt moet zo een storm ook kunnen laten oplossen.
  Met vriendelijke groeten
  Peter van de Rijt

 3. Soeverein Says:

  Hallo Peter,
  Prima column. En inderdaad je kunt zo maar iedereen aan de kant zetten. Maar vd Boog moet echt gaan opstappen. Eerst zei hij als Johan met idee komt wie zijn wij dan om daar nee tegen te zeggen. En nu praat Ricky weer zo. Zo als Johan Derksen altijd zegt vd Boog praat alles recht wat krom is.
  Laten we hopen dat Ajax er ieder geval beter van wordt.
  Gr Maurice


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: