De ‘bonus’ van Magda Graaihans

maart 29, 2011

Behalve bankiers weet ook het overheidsgepeupel van boven ons gestelden uitermate goed voor zichzelf te zorgen. Geen nieuws natuurlijk.
Voorbeeldje: in 2009 onthulde het ijverige RTL Nieuws al dat politiechefs naast hun riante salaris bakken extra geld mee naar huis nemen. Zo’n douceurtje heet een ‘toelage’, niet te verwarren met de bonus in het bedrijfsleven die -althans in theorie- slechts wordt toegekend op grond van een superieure prestatie. Een toelage krijg je bij de overheid altijd, ook als je de facto vrijwel niets uitvoert.
Waarom moet nota bene een ambtenaar, qua loopbaan extreem goed beschermd en die een alleszins redelijk gevuld loonzakje krijgt toegestopt met een toelage gefêteerd worden? Ik zou het niet weten.
Naar aanleiding van de onthulling van RTL Nieuws (2009) kondigde de toenmalige minister Guusje ter Horst een onderzoek aan. En zie: al binnenkort (2011!) zal Ivo Opstelten een desbetreffende brief naar de Tweede Kamer sturen. Tja, een beetje secuur onderzoekje vergt al gauw anderhalf jaar, zullen we maar zeggen.
In die Tweede Kamer zit ook de volksvertegenwoordigster Magda Berndsen. Namens D66. Tot voor kort korpschef bij de Hermandad te Friesland. Ik weet niet wat zo iemand geacht wordt uit te spoken (bonnenquotum in de gaten houden, onbruikbare computerprogramma’s installeren, onschuldige Somaliërs met een arrestatieteam laten overvallen, dat soort dingen?), maar een feit is dat onze Magda van wanten weet. In elk geval als het om haar eigen portemonnee gaat.
Ik baseer me even op NRC/Handelsblad van zaterdag. Die krant meldt dat het volksvertegenwoordigende vrouwtje als koddebeier te Friesland ruim een ton teveel op haar bankrekening liet bijschrijven. Via onder meer een persoonlijke toelage, huurvergoeding en belastingcompensatie krikte ze haar schamele loon van 90.000 euro per jaar op naar 154.000 euro.
Wie was de gek die al dat geld uit de staatsruif liet uitkeren? Dat was korpsbeheerder Gert Dales, die we kennen van het failliet van de Amsterdamse Noord-Zuidlijn, de diploma- en financiële schandalen bij hogeschool INHolland, destijds burgemeester in Leeuwarden, maar ook toen gewoon woonachtig in het veel gezelliger Amsterdam. Misschien wilde zijn man niet naar Friesland verhuizen, je weet het niet, je weet het nooit.
Maar Magda Graaihans wist wel degelijk dat ze zoniet illegaal dan toch in strijd met de regels toegestopt geld kreeg bijgeschreven. Ze verklapte dat ook aan de mannetjesputter Pechtold, die het stadium van ‘Kereltje’ (met dank aan Jan Bokker) nooit zal ontstijgen. De capo van het mini-partijtje D66, misschien uniformgeil, je weet het niet, wilde de moederkloek van de Friese bromsnorren met alle geweld naar het Binnenhof ontvoeren. Een hoge plaats op de kandidatenlijst was haar deel. Dat madammeke een roofoverval op de bank van de belastingbetalers had gepleegd, maakte de kunsthistoricus Pechtold niks uit. Hij zal gedacht hebben: of je nou schilderijen of declaraties vervalst, so what?
Het is in criminele kring niet de gewoonte je buit spontaan terug te geven. Dat heeft de parlementariër Berndsen als commandant van de Friese boevenvangers wel geleerd. En ze weigerde dus ook maar een kwartje van haar gejatte euro’s op een politiebureau in te leveren. Tot NRC/Handelsblad haar als dievegge portretteerde. De bank van de belastingbetalers is die krant veel dank verschuldigd, want deze voorname D66-afgevaardigde is nu bereid datgene terug te betalen “waarvan vaststaat wat onrechtmatig aan haar betaald is”. Ik reken op hooguit een halve ton, het jaarsalaris van twee agenten die op straat het vuile werk opknappen.
“Uiterst pijnlijk”, riep Pechtold toen RTL Nieuws in 2009 de toeslagen van politiebaasjes aan het licht bracht.
Ook uiterst pijnlijk is dat het korte termijn-geheugen van deze fractieleider nu al het vermoeden van een toekomst als Alzheimer-patiënt rechtvaardigt.

Peter Hooft
Redacteur Soeverein

Advertenties

One Response to “De ‘bonus’ van Magda Graaihans”

  1. Peter Says:

    En die mevrouw zit nog gewoon in de Kamer.Onbegrijpelijk.
    Peter


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: