Ajax:-crisis: de schuld van Cruyff

maart 31, 2011

Het was gisteren een inktzwarte dag voor de A.F.C. Ajax-Amsterdam. De topclub van weleer is in de diepste crisis ooit beland met als enige hoofdschuldige het erelid Johan Cruyff, die op basis van rancunes opereert en nu al een spoor van vernieling heeft achtergelaten. En een fatsoenlijk uitvoerbaar programma heeft hij niet geleverd.
Het optreden van Cruyff verdient geen enkele waardering, maar De Telegraaf en een aantal journalisten die al zo veel verleden hebben dat ze geen toekomst meer hebben, volgen de Leider klakkeloos. Ze hebben zijn telefoonnummer in hun display en dat is op zich al puur genieten voor deze heertjes. Die beseffen dat iets van kritiek leveren hen op verbanning naar de vijandelijke linies komt te staan. Dat willen ze in hun nadagen voorkomen.
Ondertussen dragen ook zij een grote verantwoordelijkheid voor het drama dat zich nu binnen Ajax voltrekt.
Cruyff arriveerde pas tijdens de vergadering, toen hij al wist van het aftreden van de Raad van Commissarissen. Een kwestie van regie. Zo beperkte hij -opnieuw- zijn verantwoordelijkheid.
Gisteren was dus een inktzwarte dag. Omdat Uri Coronel, Joop Krant en Cor van Eijden zijn afgetreden. Dit trio was voor Ajax de ideale mix van competente leidinggevenden. Elk bedrijf zou zich een zo samengesteld bestuur wensen. Met Coronel verdwijnt zonder enige twijfel de beste en integerste voorzitter die de club ooit heeft gehad.
Inktzwart, omdat de nitwit Rik van den Boog de bijeenkomst van de ledenraad heeft overleefd. Een nieuwe start is volstrekt onmogelijk zolang dit stuk onbenul nog binnen de muren van de club rondloopt.
Inktzwart, omdat de club nu in twee kampen is verdeeld, die lijnrecht tegenover elkaar staan. Van enige eenheid kan geen sprake zijn, nu niet en morgen niet.
Inktzwart, omdat de Cruyff-bende geen plan heeft, afgezien van wat adviezen voor het jeugdvoetbal op De Toekomst en enige ontslagen her en der in de medische staf en binnen het gezelschap van de jeugdtrainers. Dat heeft dus volstrekt niets te maken met ideeën omtrent het leiden van een beursgenoteerde betaald voetbalorganisatie in al haar gelederen.
Inktzwart, omdat veel mensen fors beschadigd uit deze coup tevoorschijn komen en na jarenlange loyale en vaak zinnige diensten, nu vol frustratie en teleurstelling hun club de rug toekeren. Goed gedaan, Cruyff & Co?
Wat nu? Elkaar afmaken is geen kunst. In alle echelons visie ontwikkelen, verantwoordelijkheid nemen en beleid uitvoeren, zijn hele andere takken van sport. Cruyff en zijn aanhangers zullen nog van een koude kermis thuis komen.
Ik vind: Michael van Praag, Theo van Duivenbode, Arie van Eijden en Keje Molenaar, moeten op basis van hun intellectuele kwaliteiten, hun inzicht en hun Ajax-verleden, orde op zaken stellen. Een loodzware klus, want Cruyff heeft een puinhoop geschapen.
Ik geloof Uri Coronel als hij vertelt hoe meneer Cruyff zijn plannen wilde doordrukken met chantage en dreigementen. Zo’n man mag toch nooit enige macht binnen de club krijgen! Cruyff heeft zich volledig gediskwalificeerd en bewijst opnieuw wat ik al jaren over hem denk en schrijf: uitermate ongeschikt voor de verlossersrol die hij zichzelf toedicht. Maar ik heb dan ook zijn telefoonnummer niet en ik ben hem nooit hijgend achterna gelopen.
Triest zou ik willen zeggen: Uri, Joop en Cor, heel hartelijk dank!

Peter van de Rijt
Sportcommentator Soeverein

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: