Competitie 2010-2011: de stand van zaken

april 3, 2011

Na een week van vuile oorlog om de macht bij Ajax, begon het weekend met een geweldige kraker. FC Twente ontving PSV met als inzet de bovenste plek op de ranglijst. Dit zijn de twee beste ploegen van Nederland en het spektakel leverde een volstrekt terechte winnaar en nieuwe lijstaanvoerder op.
FC Twente is geen eendagsvlieg. FC Twente is een solide ploeg met twee absolute vedetten: Theo Janssen en Bryan Ruiz.
Bryan viel in de 60ste minuut in en onmiddellijk kantelde de wedstrijd. Hij is het genie, hij maakt het verschil, hij boezemt zo veel ontzag bij de tegenstander in dat hij feitelijk voor twee speelt. FC Twente met 12 man, plus een thuispubliek in extase, probeer dan maar eens te winnen in Enschede. Bovendien: Ruiz gedraagt zich veel evenwichtiger dan de over het paard getilde -door Ajax aan Liverpool verkochte- Luis Suarez.
Weken was Bryan geblesseerd en hij is stapje voor stapje klaargestoomd door de medische staf, zoals het betaamt. Ook een teken dat het bij die club wel goed zit. FC Twente heeft qua punten en in psychologisch opzicht een belangrijke stap gezet naar prolongatie van de landstitel. Waar een stabiel en rustig beleid al niet toe kan leiden! Gelukkig is Cruyff geen erelid van de Tukkers.
Nog voor het weekend bazelde onze Mario Been dat Europees voetbal voor Feyenoord nog haalbaar was als men de volgende zes wedstrijden zou winnen. Één wedstrijd verder is die droom ook alweer uiteengespat en is het seizoen voor Feyenoord voltooid verleden tijd. Hoop op betere tijden? Met Martin van Geel aan het roer? Ik dacht het niet.
Ondertussen is het heel knap wat AZ presteert. Gert Jan Verbeek toont aan dat zijn flop bij Feyenoord onmogelijk aan hem te verwijten valt. Keurig op de vierde plek en alle credits voor de door de ontmaskering van Scheringa zo geplaagde Alkmaarse formatie. Wie had dit Verbeek nagedaan?
De deconfiture in Heerenveen is inmiddels totaal. Zelfs op eigen veld van Excelsior verliezen, dan kun je er maar beter het zwijgen toe doen. Maar wie de ploeg van Ron Jans goed analyseert, kan niet anders dan concluderen dat het elftal een farce is. Een keeper die je niet eens in de vierde klasse op doel wilt hebben, een hopeloos trage verdediging die ook nog aan de verkeerde kant dekt, middenvelders die voor zich zelf spelen, een Bas Dost die helemaal niet zo goed is als zovelen hoopten en een Roy Beerens die -als hij niet geblesseerd is- als een karikatuur van zichzelf speelt.
Ik denk dat Ron Jans een totaal nieuwe ploeg opbouwen. Tip: nooit meer Breuer opstellen! Ik ben een supporter van de Friezen, maar het spel lijkt dit seizoen helemaal nergens op. In twee jaar tijd is alles wat was opgebouwd geheel teniet gedaan. Van subtopper tot onderaan de middelmoot, ik noem dat een schande.
Ik vroeg van de week me af hoe ADO Den Haag zou omgaan met alle commotie naar aanleiding van de genante after-wedstrijdparty en de daaraan verbonden straffen? Welnu, de Hagenaars wonnen waar bijna niemand weet te winnen: in Utrecht. Ik zie er het definitieve bewijs in dat ADO Den Haag erin slaagt in de slotfase van de competitie overeind te blijven.
Tenslotte Ajax. De cafédoelman had zijn plaats aan Kenneth Vermeer moeten afstaan, maar het Amsterdamse publiek was ‘not amused’ over de terugkeer van de recidivist El Hamdaoui. Ajax won en deed wat het moest doen om nog een klein beetje hoop op Europees voetbal te koesteren. Dit laat onverlet dat het spel niet om aan te zien was. Kwalitatief en qua eenheid is FC Twnte Ajax ruimschoots voorbijgestreefd.

Peter van de Rijt
Sportcommentator Soeverein

Advertenties

One Response to “Competitie 2010-2011: de stand van zaken”

 1. Soeverein Says:

  Via redactie-email:

  Hallo Peter,
  Twente staat bovenaan maar ze zijn nog niet kampioen. Roda komt komend weekend op bezoek. En ook moet Twente nog naar den Haag en de laatste wedstrijd naar Amsterdam. Laat Twente nog punten liggen en het komt zich op de laatste speeldag aan in Amsterdam Ajax-Twente dan wordt Ajax kampioen daar van ben ik overtuigd. Met het publiek vak 410, F-side enz als 12de man er achter.
  Maar Ajax mag dan wel niets laten liggen en daar ben ik juist niet van overtuigd dat Ajax alles gaat winnen al hoop ik uiteraard van wel.
  Voor Feyenoord zit het seizoen er inderdaad op. Afwachten hoe het seizoen 2011/2012 voor hun gaat verlopen. Az presteerd inderdaad heel knap. Al vind ik het wel heel erg jammer en niet kunnen dat bijna geen Nederlander bij Az speelt.
  Den Haag presteerd ook heel erg goed en zo als het er na uit ziet gaan ze Europa in en dat hebben ze ook verdiend.
  Gisteravond trouwens van Schalke genoten. Wat speelde die gisteravond goed. Je kunt wel zeggen zwakke verdediging van Inter. Dat klopt ook wel. Maar als je 5x scoort en Inter in eigen stadion vernederd dan verdien je een plaats bij de laatste 4 in de Champions League.
  Peter laten we hopen op vandaag, morgen en komend weekend weer goed voetbal en vele doelpunten. Het gaat u goed.
  Gr Maurice


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: