De Bokkedoorns: 50-plusser in topvorm

april 6, 2011

Het was jaren geleden dat wij de Bokkedoorns in Overveen bezochten. De hoogste tijd dus om er weer eens heen te gaan. En op de dag dat wij voor de lunch binnenstapten op die schitterende locatie in de duinen, tussen Haarlem en Zandvoort, was het exact vijftig jaar gelden dat de familie Beeren de zaak opende. Oprecht een felicitatie waard!
Continuïteit in kwaliteit is misschien wel de beste omschrijving van de essentie van dit topadres. De door alle vakmensen zo bejubelde maître Peter Bruins werkt er al 32 jaar en chefkok Lucas Rive al meer dan twee decennia.
De twee Michelin-sterren worden met verve verdedigd en gekoesterd, geen wonder dat de zaak zo goed als vol zat voor de lunch.
Van het restaurant kun je niet zeggen dat het bijzonder sfeervol is, maar daar staat een geweldige keuken tegenover. Nergens anders sedert het overlijden van John Fagel eet je zulke lekkers niertjes in mosterdsaus en ook de amuses van Lucas Rive zijn van een ongekend hoog niveau.
De Bokkedoorns van John Beeren staat als een huis, ik denk dat dit in gastronomisch opzicht het meest evenwichtige restaurant van ons land is.
Overigens schrokken we wel van de prijzen, met name van die van de voorgerechten. Die zijn bijna even duur als de hoofdgerechten. Maar ja, allicht is die manier van calculeren onvermijdelijk als je topkwaliteit -ook qua personele bezetting- compromisloos als uitgangspunt neemt.
Mijn tafelgenoot koos voor het duurste hoofdrecht, ruim boven de 50 euro. En ja, dan had hij toch op een iets omvangrijker portie gerekend, zeker op zo’n feestdag.
Met de mooie dagen in zicht gaan we snel opnieuw -maar nu op het terras- genieten van de zeer hoogstaande keuken van Rive. En ondertussen hoop ik dat ooit de zonen van John Beeren het stokje van hun vader overnemen.
De Bokkedoorns is een instituut.

Joop Rentmeester
Restaurantcriticus Soeverein

Advertenties

One Response to “De Bokkedoorns: 50-plusser in topvorm”

 1. Soeverein Says:

  Via redactie-email:

  Geachte heer Rentmeester,
  Hartelijk dank voor het toesturen. Het is een mooi stuk geworden.
  Ik ben er blij mee.
  Groet,
  John Beeren.

  Restaurant de Bokkedoorns
  Zeeweg 53
  2051 EB Overveen
  T 0235263600
  F 0235273143
  bokkedoorns@alliance.nl
  http://www.bokkedoorns.nl


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: