Een koopwoning: niet doen!

april 7, 2011

Tamelijk opzienbarend dat de makelaarsorganisatie NVM vandaag zo openhartig is over de crisis op de Nederlandse huizenmarkt. De prijzen dalen, er staat een record aantal woningen te koop, het kan nog wel vijf jaar duren voor er op die markt weer ‘gewoon’ zaken worden gedaan.
Ik snap dat makelaars er geen belang bij hebben een somber scenario te schetsen. Dat de NVM dat nu wel doet, is een compliment waard. Terwijl de consequentie van die eerlijkheid is dat er nog meer NVM-leden failliet zullen gaan.
Ik moest weer denken aan het rapport van de woningmarkt-analiste Maartje Martens, die in 2009 al de zeepbel van de Nederlandse huizenmarkt beschreef en rekening hield met een prijsdaling tot 42 procent. Ze wees erop dat tussen 1979 en 1983 de huizen in ons land 40 procent goedkoper werden. Daarna duurde het vijftien jaar (!) voor de gemiddelde huizenprijs weer op zijn oude niveau terug was. Ze voorspelde een vergelijkbaar scenario. Niet vanwege de kredietcrisis, maar vanwege de structuur van de koopwoningmarkt, in de voorbije dertig jaar gebaseerd op huisprijsinflatie en doorstroming.
Gecorrigeerd voor inflatie zijn de woningprijzen sinds 1982 verdrievoudigd. Dan praat je dus over een zeepbel. Zelfs of juist over eeuwen gerekend, ontwikkelt de huizenprijs zich conform de geldontwaarding.
Ik voorspel -als bouwondernemer Bert Verwelius al in december 2008- dat de huizen in ons land uiteindelijk iets van 30 procent goedkoper worden. Het IMF had het toen ook al over hetzelfde percentage.
Wie nu koopt, is een dief van eigen portemonnee. En pensioen.
De huizenprijzen in heel Europa zijn veel te hoog. Behalve in ons land ook in Spanje, Portugal, Ierland. Italië schijnt nu aan de beurt te komen. De nieuwe ‘norm’ wordt in Florida gezet, waar superieure villa’s met zwembad voor een relatieve appel en een ei te koop staan.
Een petiterig kabouterwoninkje met een postzegeltuintje in een Vinex-wijk is duurder dan een riante villa in Florida. Hoe lang nog?
De mondialisering heeft ook consequenties voor de internationale woningmarkten.

Peter Hagtingius
Hoofdredacteur Soeverein

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: