Johan Derksen vliegt uit de bocht

april 7, 2011

Uw columnist is boos, nee woedend, erger nog: de stoom komt uit zijn oren.
Ik las in de VI een paginagrote column van Johan Derksen onder de titel: “Uri Coronel verdient royement en stadionverbod “.
Nu ben ik een enorme fan van Johan Derksen, maar met diens epistel gaat hij zijn journalistieke boekje volledig te buiten. Alleen maar doordat hij 35 jaar geleden de eed en de gelofte van trouw aan Johan Cruyff heeft afgelegd: hij zou De Verlosser nimmer bekritiseren of zelf maar het begin van een vraagteken achter diens daden plaatsen.
Ook Jack van Gelder, Frits Barend en Jaap de Groot hebben deze eed moeten afleggen. Van Gelder is Nederlands grootste opportunist en kontenlikker, Frits Barend een meer dan fatsoenlijk en kritisch mens, maar in dit verband geheel de weg kwijt en Jaap de Groot schrijft voor De Telegraaf, en die krant heeft in 1940 al elke vorm van nuance afgeschaft.
Maar terug naar het schandalige, negatieve, belachelijk artikel van Derksen over Coronel.
Ik ken die man; meer dan fatsoenlijk, eerlijk, intelligent en genereus. Hij heeft als bestuurslid van Ajax de bouw van de nieuwe ArenA voor zijn verantwoordelijk genomen, hij durfde een kritisch rapport te schrijven en ging -toen niemand anders beschikbaar bleek- de aanbevelingen uit het rapport zelf uitvoeren. De perfectie bestaat niet en natuurlijk maken mensen fouten. Is er iemand op deze aarde zonder zonde? Zeker de genoemde Cruyff-adepten niet.
Toegegeven: Coronel heeft een enorme blunder begaan.
Headhunters boden hem Rik van den Boog aan en hij had coûte que coûte ‘nee’ moeten zeggen. En anders had hij tijdens de rit tot het inzicht moeten komen dat Ajax met een notoire onbenul, jokkebrok en falende leider zit opgescheept. Ik denk dat Coronel het slachtoffer is van zijn eigen, onbegrensde loyaliteit. Waarvan Van den Boog nog dagelijks misbruik maakt.
Ik heb de column van Derksen walgend gelezen en stel bij wijze van represaille voor dat Derksen vijf weken bij radio en televisie wordt geschorst. Het zou ook goed zijn als hem bij zijn prachtblad gedurende vijf weken een schrijfverbod werd opgelegd.
Kijk, als bepaalde vertegenwoordigers van de journalistiek er genoegen in blijven scheppen zakenmensen met een staat van dienst als Coronel zo te beschadigen, dan vrees ik het ergste. Zijn ze het principe van hoor en wederhoor uit het oog verloren? Journalistiek kan toch niet gebaseerd zijn op een bijna genante bewondering voor een Leider te Barcelona?
Ik schreef hier onlangs niet voor niets: laat Arie van Eijden en Keje Molenaar de Ajax-crisis oplossen. Zij zijn de laatsten der beschaafde Mohikanen.

Peter van de Rijt
Sportcommentator Soeverein

Advertenties

5 Responses to “Johan Derksen vliegt uit de bocht”

 1. Soeverein Says:

  Via redactie-email:

  Geachte heer van de Rijt,
  “Ik schreef hier onlangs niet voor niets: laat Arie van Eijden en Keje Molenaar de Ajax-crisis oplossen. Zij zijn de laatsten der beschaafde Mohikanen”
  U kunt het zelf ook!
  Groet,
  JR

 2. N.B.Roeg Says:

  Johan Derksen moet een ademverbod krijgen.

 3. Peter Says:

  Leuke vondst,maar zo iemand afserveren is stuitend en volstrekt onterecht,Meneer Roeg.Zo ga je niet met Uri Coronel om.

 4. N.b.roeg Says:

  Your telling me.vandaar mijn commentaar,niet begrepen meneer van de rijr?


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: