Naar de kelder met drs. Bretels

april 28, 2011

Met banken moet je niks te maken willen hebben. En al helemaal niet met de Friesland Bank.
Die wordt gerund door dombo’s.
Hoezo?
Welnu: ik zie voortdurend tv-spots van die bank waarin de beruchte praatjesmaker drs. Bretels voorbij komt, bij het bevolkingsregister beter bekend als J. Kelder. Deze zelfbenoemde ayatollah van het meest rauwe kapitalisme is door de leiding van wat ooit een keurige plattelandsbank was, ingehuurd voor de agitprop, agitatie & propaganda. Vermoedelijk is de bedoeling dat de Friesland Bank straks ook geld kan gaan ophalen bij stadslui in de Randstad.
Dat gaat niet lukken.
In tegenstelling tot de directie van die agrarische instelling is de urbane medemens al tot de pijnlijke conclusie gekomen dat het gouden decennium van het grenzeloos hedonisme zojuist is afgesloten. Koopkrachtverlies, dalende huizenprijzen, hogere lasten, een geringer pensioen op latere leeftijd, dat is de nieuwe werkelijkheid; de bom onder het hersendode Zwitserleven-gevoel waarin platvloers genieten als het hoogst bereikbare geldt.
Kennelijk is tot Friesland nog niet doorgedrongen dat we in de Randstad al afscheid aan het nemen zijn van de Maserati’s, de jachten, de handgemaakte stappers, de sterrenrestaurants en de jacuzzi-hotels à € 3.500 per nacht in Saint-Tropez of daaromtrent. De nieuwe wereld is die van de VW Polo, C&A en het eetcafé, kortom die van de Friesland Bank zoals die was en behoort te zijn.
Het fantoom Kelder is de spreekstalmeester, het uithangbord, de gouden gaper en de evangelist van een tijdgeest die op weg is naar het ronde archief van het grote vergeetboek. Wie thans deze grachtengordeliaanse babbelaar als marketinginstrument inzet, heeft zijn diplomaatje waarschijnlijk bij een instituut van InHolland gekocht.
Circa tien jaar geleden had drs. Bretels misschien nog kunnen bijdragen aan een imago-herziening in de richting van jong, modern, werelds, ‘top of the bill’.
Thans is hij het fossiel van een gouddelversmentaliteit die ligt opgebaard, de rouwstoet komt er al aan.
Gelet op hun bonusbeleid verstaat vrijwel geen bank de tijdgeest. Maar de Friesland Bank leeft zelfs nog in de veronderstelling dat het hedonisme amper begonnen is. Anders hadden ze dat immer te kort gebroekte (kleermaker zonder centimeter?) Maserati-chauffeurtje wel naar sprookjespark De Efteling doorgestuurd.
Een bank die minimaal tien jaar achterloopt, lijkt me geen kansrijke financiële instelling. Ik ben tegen banken, en tegen de Friesland Bank in de overtreffende trap.
Open nooit een rekening bij die firma! Uw spaarcenten verdampen terwijl de managers via Uitzending Gemist voor de driehonderdste keer naar Kelder in de PC Hooftstraat koekeloeren.
Over tien jaar realiseren ze zich dat wie met Kelder in zee gaat letterlijk naar de kelder gaat.

Peter Hagtingius
Hoofdredacteur Soeverein

Advertenties

One Response to “Naar de kelder met drs. Bretels”

  1. Peter Says:

    Het zien van de hypocriete kop van de zakkenvuller en ruziemakende Jort is bij ons het sein,wisselen van kanaal,dat zou heel Nederland moeten doen.deze kakkineuze mislukte vriend van Mark Rutte is de TV onwaardig.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: