De Hoefslag: de teloorgang van een Instituut

mei 24, 2011

In de jaren zeventig en tachtig van de van de vorige eeuw was De Hoefslag in Bosch en Duin hét rendez-vousadres van de boven- en onderwereld. Die mensen genoten er van de culinaire prestaties van Wulf Engel en later André van Doorn die er onder de bezielende leiding van Gerard Fagel stonden, wiens gastheerschap met gouden letters beschreven werd.
Soms werd er een Porsche binnengereden, voor zijn nieuwe vriendin besteld door de zoon van De Vilder, soms bestelde een meneer zes flessen Pétrus voor 8000 oude guldens per fles, soms leverde Yab Yum plots vier dames aan de tafel van vier hongerige heren, maar de zaak was culinair top in de overtreffende trap, sterren voor sterren.
Na de moord op Gerard Fagel is De Hoefslag langzaam maar zeker in verval geraakt. Marck Paul Post nam het restaurant over, zette er een hotel naast en de keuken van De Hoefslag verwerd een luxe Van der Valk waar alleen het rinkelen van de kassa van belang was. Een verjaardagsdiner met -goed zichtbaar- in een ruimte daarnaast een condoleanceborrel was meer regel dan uitzondering. Toon Hermans at er elke dag en het overige publiek was gemiddeld ruim boven de 70 jaar.
Toen Marck Paul de boel helemaal in de soep had laten lopen, kwam even Johan Neppelenbroek als tussenpaus en daarna kwam de zo vriendelijke Karel van Breggem als chefkok én eigenaar over van Auguste in Maarssen, waar hij geweldig kookte in dat intieme restaurantje. Zijn puissant rijke schoonvader bekostigde De Hoefslag en Karel mocht gaan trekken aan een dood paard.
We aten er. Niet in de tuin wat vroeger een feest was, maar op een nieuw aangelegd terras. Heel jammer.
En de rest was ook jammer. Tegen krankzinnige prijzen krijg je heel matig eten aangeboden, voorgezet door wel zeer onvriendelijke obers.
Soms komt Karel, verlegen als altijd, nog even langs maar dat maakt de avond er niet fijner op. Karel doet mij denken aan veel voetbaltrainers die geweldig presteren met een kleine club aan de onderkant van de eredivisie, maar die falen bij een topclub. Onvoldoende kwaliteit om ook daar te slagen. Komt ook in de wereld van de chefs vaak voor!
De Hoefslag is een kansloze onderneming geworden. De klanten uit de jaren zeventig en tachtig zijn overleden of te oud. En een nieuw, kritisch publiek heeft zoveel andere mogelijkheden dan een bezoek aan het ooit zo beroemde en beruchte Bosch en Duin.
De komende jaren ga ook ik er niet meer naartoe. Al wacht me daarna Huize Weltevreden met Tafeltje- Dekje.

De Hoefslag
Vossenlaan 28
Bosch en Duin
Tel. 030 225 10 51
www.hoefslag.nl
Joop Rentmeester
Restaurantcriticus Soeverein

Advertenties

One Response to “De Hoefslag: de teloorgang van een Instituut”

  1. John Says:

    Wat een ongeloofelijk slechte restaurantcriticus ben jij Joop. Allereerst heb ik geen idee of jij daadwerkelijk bij het restaurant bent gaan eten, en daarnaast: Karel van Breggem?

    Kortom, als restaurantcriticus ben jij het niet en ga jij het in ieder geval ook niet worden. Beter verwijder je deze recensie voordat de onderneming zich in haar naam en eer voelt aangetast.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: