Het nieuwe SuitCase Cinema: hoezo bezuinigen?

mei 26, 2011

In november 2010 attendeerde ik u in mijn sportcolumn op een geweldige jonge acteur, die speelde in de tv-serie over Den Uyl en de affaire Lockheed. Het ging over Tim Murck die in huid gekropen was van een de zonen van Den Uyl. Tim gaf overtuigend gestalte aan zoon Rogier als een recalcitrante antiroyalist.
Tim spatte van het scherm, ik zag hem daarna nog in tal van producties en hij speelde een prachtrol in het theater.
Ik belde hem en hij vertelde midden in een nieuw project te zitten en of hij erover mocht vertellen. Geboeid luisterde ik en zijn verhaal wil ik met u delen. Het is meer dan de moeite waard, vind ik.
Samen met acteur Tygo Gernandt en filmmaker Joris Hoebe heeft Tim een zogeheten filmmakersplatform opgericht dat SuitCase Cinema heet.
Met deze organisatie willen ze gebruik gaan maken van de nieuwe mogelijkheden op technologisch en digitaal gebied. Zij zijn ervan overtuigd dat je tegenwoordig film kunt maken met niet meer spullen dan welke in een koffer passen. Oftewel een digitale camera, laptop, geluid en lichtsetje. Vandaar de naam SuitCase Cinema.
Dit brengt de kosten voor filmmaken drastisch omlaag, wat een aantal prettige gevolgen heeft. Ten eerste is er meer artistieke vrijheid omdat je voor een productie minder afhankelijk bent van grote sponsoren of fondsen die hun investeringen terug willen zien. En dus loop je minder risico.
Ten tweede werk je met een kleine crew, waardoor er veel aandacht uitgaat naar inhoud en spel.
Dankzij internet en een samenwerkingsverband met een groot, binnenkort te lanceren digitaal kanaal hebben ze een brede afzetmarkt en de revenuen worden voor het grootste deel teruggesluisd naar de filmmakers en hun vervolgprojecten.
Zo moet er een gezond business-model ontstaan dat bovendien voldoet aan de politieke wens dat de kunstsector zelfstandiger en onafhankelijker wordt.
In dat verband wordt er ook gekeken naar het zogeheten crowdfunding, in de VS al een groot succes. In de praktijk: het publiek draagt bij aan de realisering van projecten.
Nederlandse kunstliefhebbers, decennia gewend aan riante verwensubsidies, zijn (nog?) niet erg tot crowdfunding geneigd. Daarom is SuitCase Cinema op zoek naar manieren om die financieringsvorm interessant te maken voor het publiek. Zo kun je via hun site Supporter worden door 25 euro te doneren aan een project. Als Supporter krijg je dan korting op workshops, waarvan de opbrengsten ook direct naar de projecten gaat.
Daarnaast kun je als Supporter ook je eigen ideeën pitchen in Studio SuitCase. Dit sluit aan bij de gedachte om het publiek meer te betrekken bij de culturele sector en wie weet levert deze benadering ook oorspronkelijke verhalen op. Uiteraard is er ook de mogelijkheid om via de site een anonieme donatie te doen voor het eerste project: VIER DE VILLA. Een Mozaïekfilm waarbij 12 makers ieder een deel van de film voor hun rekening nemen, die zich afspeelt op een feest in een Villa. Iedere maker krijgt in de villa één ruimte om een korte film te draaien over een aantal feestgasten. Op de site vind u meer informatie.
Het uiteindelijke doel van SuitCase Cinema is een grote groep actieve filmmakers te verzamelen die kwalitatieve content leveren voor de steeds groter wordende digitale wereld.
Ik ga deze jongens helpen, ik doe een gift, zodat hun eerste project hopelijk van de grond komt. En als u ook Supporter wilt worden, kijk op http://www.suitcasecinema.com/home en klik op ‘Sluit je aan’. U kunt Tim direct mailen op tim@suitecasecinema.nl of SuitCase Cinema volgen op Twitter: @suitcasecinema
Wij gaan nog een hoop van deze jongens horen, en u was erbij! Joop den Uyl zou trots geweest zijn op deze creatieve en sociale ondernemers.

Peter van de Rijt,
Sportcommentator Soeverein

Advertenties

One Response to “Het nieuwe SuitCase Cinema: hoezo bezuinigen?”

 1. Tim Says:

  beste lezers,

  Het bovenstaande e-mail adres is onjuist.

  het juist is: tim@suitcasecinema.nl

  bij voorbaat dank en alvast bedankt voor uw steunbetuigingen.

  Tim
  SuitCase Cinema


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: