PSV helpen? Ja!

juni 5, 2011

Dat er nogal wat Ajax-haters rondlopen, is genoegzaam bekend. Maar in elk geval in mijn omgeving zijn er ook heel veel mensen met een bloedhekel aan PSV. Waarom, dat weet ik niet. Een algehele afkeer van Brabo´s met hun geitenwollen ‘g’? Frustratie dat een tamelijk onbeholpen provincieclubje jaren achtereen ineens succesvoller was dan het grote Ajax en het geliefde Feyenoord? Kan niet kloppen, want nu koestert iedereen juist sympathie voor FC Twente. Maar ik heb meer dan eens in gezelschap verkeerd van voetbalfans die zelfs opgetogen reageerden als PSV op Europees niveau werd uitgeschakeld, óók als het de laatst overgebleven Nederlandse club in het toernooi was.
Voorlopig zal die situatie zich niet meer voordoen. Ik durf de voorspelling wel aan dat het min of meer over & uit is met de Eindhovenaren, minimaal de komende vijf jaar. Het geld is op en dat blijft zo. Ook als de Eindhovense gemeenteraad eventueel instemt met de constructie waarbij de grond onder het stadion wordt gekocht voor een slordige 48 miljoen.
Je hebt nu natuurlijk weer elitair volk dat moord en brand schreeuwt over gemeenschapsgeld dat niet naar het betaalde voetbal mag. Dat daarvan in dit geval amper sprake is, ontgaat deze zelfbenoemde weldenkers. De gemeente koopt met geleend geld een lapje grond van PSV en de club least dat vervolgens terug tegen een vergoeding die gelijkstaat aan de hypotheekrente die de gemeente moet ophoesten. Niks bijzonders op de vastgoedmarkt. Je zou kunnen verdedigen dat de gemeente in zijn rol als ondernemer faalt door PSV alleen de rente te berekenen die men zelf moet afdragen. Een zakenman zou er één of twee procent bovenop hebben gegooid. Dat dat hier niet gebeurt, kun je een verkapte subsidie noemen, ik schat iets van 0,5 tot 1 miljoen per jaar. Bij 17 thuiswedstrijden trekt PSV minstens een half miljoen toeschouwers, dan praat je dus over een subsidie van één of twee euro per toeschouwer.
Hoeveel Brabo´s zouden het Van Abbe-museum überhaupt van binnen willen zien?
Er speelt bij het PSV-plan ook nog een investeringsoverweging. Grond in binnensteden stijgt over het algemeen snel in waarde.
Het lijkt me prima als de gemeente PSV een handje toesteekt. Dan blijft het spannender in het linker rijtje, althans voorlopig.
Als titelpretendent heb ik PSV afgeschreven. Naar mijn mening begon het sportieve en daarmee het financiële verval toen de briljante scout Piet de Visser aan de kant werd gezet.

Peter Hooft
Redacteur Soeverein

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: