Terug van weggeweest, even snel bijpraten!

juni 16, 2011

Wie 19 nachten op een ziekenhuiskamer ligt, na twee hartinfarcten en wachtend op een behandeling in het AMC, heeft alle tijd om na te denken over de idioterie die voetbalwereld heet.
In die drie weken zag ik de oplichter en dictator Blatter weer herkozen worden door de buigende slaven van de FIFA, onder wie Michael van Praag namens Nederland. Alle sportieve belangen werden overboord gesmeten, ethiek en fatsoen speelden geen rol, zodat Van Praag straks voorzitter van de UEFA kan worden als ooit Michel Platini de schurk Blatter bij de FIFA mag opvolgen. De notoire baantjesjager Van Praag maakte zijn desbetreffende reputatie weer eens geheel waar.
Ruud Gullit bewees voor de zoveelste keer volstrekt incompetent te zijn als trainer. En hij had zich natuurlijk al gediskwalificeerd door zijn keus voor een dictatuur. Ik denk: zijn zogenaamde liefde voor de democraat der democraten Nelson Mandela was alleen gebaseerd op eigen belang en opportunisme. Overal faalt Gullit, maar telkens weer trapt een clubpresident erin: de praatjes van iemand die ooit een grote speler was.
Ik zie wel een overeenkomst met Ronald Koeman: geef hen een baan en binnen de kortste keren vallen ze genadeloos door de mand.
Ik neem aan dat Joop Munsterman Koeman niet gaat aanstellen nu de reeds volledig vergeten Michel Preud’Homme bij FC Twente het hazenpad koos. Heel goed trouwens. Wie in de war raakt omdat Johan Derksen hem dorpsgek noemt is te onstabiel om zo’n prachtclub te leiden.
Wie er ook beter aan gedaan had op te stappen, is Ron Jans. Het huwelijk met Heerenveen was op de klippen gelopen en dat kan altijd gebeuren. Deze uitstekende docent Duits paste en past niet in de clubcultuur. Met een aan alle kanten rammelende compromis-constructie gaat men samen verder. Het elftal zal in alle linies heel veel versterking nodig hebben. Zo niet, dan zal na drie nederlagen op rij na de start van de nieuwe competitie Ron Jans de eerste trainer zijn die eruit vliegt. Jammer, maar zo gaan de zaken in die voetbalwereld vol leugens, rancune en ordinaire vuilspuiterij.
En dan hebben we nog de idiote machtsovername bij Ajax.
Men kiest een krant als spreekbuis, men huurt wat journalisten in die op het punt stonden in Beth Shalom hun entree te maken, het bejaardenhuis voor de joodse gemeenschap. Men beschadigt zelfs de meest integere en fatsoenlijke mensen, ik noem in dit verband Uri Coronel. Men schrijft een volstrekt nietszeggend rapport en men vertrouwt de club toe aan twee mensen die nog nooit ook maar iets bewezen hebben in een leidinggevende rol. Ik noem Dennis Bergkamp en Wim Jonk. En al deze flauwekul louter en alleen om ene Johan Cruyff te pleasen. Hoe diep kunnen mensen zinken.
Ik voorspel dat deze coup tot helemaal niets zal leiden en dat Uri Coronel, in zijn riante studeerkamer bij een mooi glas cognac gaat schrijven aan deel twee van het rapport-Coronel. De titel is al bekend: ‘Ajax na het fiasco Cruyff en zijn meelopers’.
Rest mij Peter Hooft oprecht te danken voor de vervanging en de leuke stukken die hij schreef. Ik ben daarom nu al begonnen, anders zou u aan hem gaan wennen!

Peter van de Rijt
Sportcommentator Soeverein

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: