Mijn kijk op de transfermarkt

juni 19, 2011

De transfermarkt is nog maar amper op gang gekomen. Natuurlijk moeten de sportpagina’s gevuld worden met allerlei berichten die iedereen een uur later terecht weer vergeten is: het zekerheidgehalte van transfernieuws is minimaal.
Men kopt: PSV en Stijn Schaars zo goed als rond, Wijnaldum kandidaat bij FC Twente,. Munsterman denkt aan Ronald Koeman en aan Marco van Basten, ga zo maar door.
Maar Stijn Schaars gaat naar Sporting Club de Lisboa en Ronald Koeman staat nog steeds op een winderig station te wachten tot er een trein voorbij komt. Eén blik op zijn cv en je weet: er komt zelfs geen boemeltje meer langs. Marco zonder zijn kaartvrienden John van ´t Schip en Rob Witschge is als een pianospeler van wie een hand is geamputeerd. Dan lijkt een optreden niet verstandig.
Marcel Brands, de peperdure manager van PSV, gaf eerlijk toe dat hij niet slagvaardig was geweest in de zaak van Stijn Schaars. Zeker een te prijzen ontboezeming. Maar er zit natuurlijk veel meer achter. Zolang PSV geen groen licht heeft gekregen van de gemeenteraad voor de financiële steun die nodig is om het Instituut PSV in leven te houden, kan men te Eindhoven gewoonweg niets doen. Na jarenlang met geld gesmeten te hebben is nu een pas op de plaats geboden en als de gemeenteraad nee zegt (en die kans is niet denkbeeldig), dan is PSV zelfs geen topclub meer in Nederland.
De beste slag, althans tot nu toe, heeft Ajax geslagen. Het binnenhalen van Theo Janssen is een meesterzet, een kwaliteitsimpuls. Theo heeft zich ontwikkeld tot een grootheid. Laat hem in godshemelsnaam hoeren, snoeren, roken en drinken. Zo, en zo alleen, kan hij presteren en ik denk dat Frank de Boer dat zeer begrijpt.
Ricky van Wolfswinkel ook al naar Lissabon. Ik vrees dat hij absoluut nog niet tot wasdom is gekomen. Te wisselvallig en blessuregevoelig. Ik gun deze net-geen-puber-meer het beste, maar ik kijk niet vreemd op als men in Lissabon al na vier maanden tot de conclusie komt dat hij niet voldoet..
Ajax geep naast Joris Mathijsen. Niet zo´n probleem, want er komen nog zoveel andere opties langs zodra de markt in alle geledingen gaat bewegen.
FC Twente hoopt vandaag Co Adriaanse te presenteren en ook nu heeft Joop Munsterman weer heel verstandig gehandeld. En laat het maar aan Joop over; nieuwe spelers die nieuw elan aan de ploeg toevoegen, komen er zeker.
Jan Olde Riekerink is het laatste slachtoffer van de machtgreep van het Cruyff kamp binnen Ajax. Jan was het beste en actiefste hoofd opleidingen van de laatste jaren maar hij had één nadeel: niet intiem bevriend met de coupplegers. En dan speel je een verloren wedstrijd. Goed werk geleverd, Jan. En dat is de mening van heel veel Ajacieden.
Als ik hoor en lees hoeveel spelers al weg zijn en ook nog dolgraag weg willen bij Sportclub Heerenveen, dan vrees ik dat de gewapende vrede met trainer Ron Jans slechts de prelude is van heel veel onrust. En de verliezers zijn nu al bekend: ,het geweldige publiek in het Abe Lenstrastadion.
Wetende dat heel veel scouts mij lezen, hier volgt een lijst van 8 spelers die zonder enige restrictie overal in de basis terecht kunnen van eredivisieclubs of Jupiler-leagueteams: Bertram de Langen, Maurice Renger, Wouter de Haan, Danny Kerkenaar, Clement Ypma, Nout Barentsen, Laurens Bianchi.
U weet me te vinden.
En wie haalt nu eindelijk Daniël de Ridder op? Kwijnt weg doordat hij jaren geleden belazerd is door Danny Blind. Zit die trouwens nog in de Arena, of is hij verbannen naar Urk? Ik hoop het laatste.
Daniël zou een enorme versterking zijn bij alle eredivisie clubs en als Roy Beerens Heerenveen verlaat, dan zou De Ridder daar een mooi alternatief zijn.
En zo gaan we alle dagen Teletekst bespieden om een idee te krijgen hoe de krachtverhoudingen komen te liggen als in augustus her circus weer voor het eggie gaat draaien.

Peter van de Rijt
Sportcommentator Soeverein

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: