De ´ethiek´ in het trainersmilieu

juni 26, 2011

Dat veel voetbaltrainers verstookt zijn van elk elementair fatsoen en het begin van ethiek is geen nieuws.
Ronald Koeman is de ultieme overloper die zodra hij het elders beter kan krijgen, elke trein gebruikt richting nieuwe bestemming. Inmiddels is dit zo bekend dat hij door niemand meer gevraagd zal worden. Natuurlijk óók omdat hij een zeer matige trainer blijkt te zijn.
Andries Jonker heeft bewezen op eigen benen zelfs de onderkant van de Jupiler League niet aan te kunnen, liet overal een spoor van vernieling achter, en mocht als voetveeg van Louis van Gaal eerst mee naar Barcelona en later naar Bayern München. Toen Louis de zak kreeg, zou je verwachten dat zijn loopjongen louter uit solidariteit en respect met zijn Meester mee zou vertrekken. Maar nee, Andries nam de taken van Louis over, jankte krokodillentranen en bewees daarmee dat hij over geen enkel fatsoen in zijn donder beschikt.
Nu hebben we dus het fenomeen John van den Brom. Als jeugdtrainer van Ajax was iedereen dolblij toen hij naar AGOVV vertrok. Hij kreeg een kans bij ADO- Den Haag, blunderde door niet in te grijpen toen zijn spelers euforisch “Joden Joden aan het gas” schreeuwden, maar presteerde het wel ADO Europa binnen te loodsen. Knap gedaan.
Hij had nog een contract voor één seizoen, maar toen Meneer Jordania hem naar Cannes liet komen (waar deze investeerder noodgedwongen verblijft omdat hij Nederland niet in mag, ik zou zeggen: houden zo), bezweek Van den Brom voor het grote geld dat hij bij Vitesse kan verdienen. Nota bene een paar dagen voor bij ADO de trainingen hervat worden!
ADO bleef zonder trainer achter en kon halsoverkop in de categorie overal mislukte coachen iemand gaan zoeken die per definitie ongewenst zou zijn. Alternatief: de tweede man laten promoveren. Heel verstandig koos men voor het laatste. Goed beleid.
Veel trainers die een contract aan hun laars lappen, vinden dat normaal. Hun argument: je vliegt er als coach zo uit als het even tegenzit. Ja, maar tegen dat risico hebben de heren zich via een prachtige ontslagclausule riant ingedekt. Hun verweer is dus nonsens.
Aan ontslagregelingen dankt Aad de Mos zijn titel ‘Adje Afkoopsom’, u weet wel, die schreeuwlelijk die zichzelf vaak aanprijst als ‘garantie voor succes’. Ja ja….
Michel Preud’homme had ook lak aan zijn contract en koos voor het enorme geld in de woestijn. En hij wist dat men in Enschede eigenlijk wel klaar met hem was. Maar ook FC Twente moest dus op het laatste moment op zoek naar een opvolger. Gelukkig is Co Adriaanse wèl een garantie voor succes. Nu nog drie goede aankopen en Ajax en FC Twente gaan weer uitmaken wie de titel pakt.
Vaak zijn trainers goede spelers geweest, maar sommigen hebben zo’n laag IQ dat ik niet begrijp hoe ze überhaupt kunnen functioneren. Ik denk aan John Lammers, die ik persoonlijk ken en die volgens mij zijn naam nog niet eens foutloos kan schrijven. Nog voor de eerste herfstbladeren vallen zal hij alweer door Excelsior op non actief zijn gezet.
Je hebt –zoals binnen elke gemeenschap- in de trainerswereld natuurlijk ook nog de ratten. Peter Bosz is de exponent van deze categorie.
Om positief te besluiten: gelukkig is er ook een lijst van intelligente coaches die hun vak in alle finesses beheersen en die daarnaast over aan innerlijke beschaving en humor beschikken. Dan heb ik het dus over Frank de Boer, Ron Jans, Gert Jan Verbeek, Mario Been, Co Adriaanse, Fred Rutten, en Alex Pastoor. Dit zijn mensen die zich handhaven, óók als het een seizoen tegenzit. Kwaliteit verloochent zich niet.

Peter van de Rijt
Sportcommentator Soeverein

Advertenties

2 Responses to “De ´ethiek´ in het trainersmilieu”

 1. Soeverein Says:

  Via Redactie-email:
  > From: h.proepper@letterenfonds.nl
  > Prima verhaal, goed beargumenteerd en in alle facetten waar.
  > Henk

 2. Soeverein Says:

  Via redactie-email:
  From: mauricenix@hotmail.com
  Hallo Peter,

  Uitstekende column echt super. Ja vd Brom gaat inderdaad voor het geld naar Vitesse. Zo’n Jordania, Abramovich van Chelsea, Manchester City, Malaga enz moeten allemaal niets presteren want die gasten maken het voetbal stuk. Alleen maar kopen, kopen en nog eens kopen. Maar je kunt een elftal niet kopen. Want Vitesse zal ook met vd Brom niet bij de eerste 5 eindigen. En ook Manchester City zal geen kampioen worden in Engeland. En Malaga zal geen kampioen worden in Spanje.
  Ronald Koemand had het geluk dat hij over al een goeie ploeg aan trof, Ajax, Psv. En dus was het niet moeilijk om kampioen te worden. Bij Valencia dacht Ronald Koeman effe Baraja, Canizares enz aan de kant te schuiven. Dat was al meteen de grootste fout van Ronald Koemand. Hoe kun je zo dom zijn om zo’n goeie spelers die ook nog enorm populair bij de fans waren aan de kant te schuiven. Als analist bij de Nos mag ik trouwens wel graag naar Ronald Koeman luisteren.
  Andries Jonker is te gek voor woorden dat die assistent wordt bij zulke grote clubs. Bij Mvv en Volendam bakte hij er helemaal niets van. In juli 2006 tekende Jonker een contract als assistent-trainer van Dennis van Wijk bij Willem II. Nog geen anderhalf jaar later neemt hij het roer ad interim over als Van Wijk wegens tegenvallende prestaties wordt ontslagen. Op dat moment is Jonker net benoemd als technisch directeur. Als gevolg van die taak gaat hij op zoek naar een nieuwe trainer. Mede door de aandacht die de slecht presterende selectie nodig heeft vindt hij geen geschikte kandidaat. Op oudjaarsdag 2007 wordt bekend dat Jonker het seizoen 2007/2008 als trainer van Willem II zal afmaken. Jonker nam op 17 februari 2009 ontslag als hoofdtrainer, volgens hemzelf in het belang van Willem II. Jonker is degene die Willem II naar de klote heeft geholpen. Zo’n mooie club als Willem II hoort in de Eredivisie. Laten we hopen dat ze weer vlug terug zijn om het hoogste niveau.
  Aad de Mos kreeg bij Sparta € 100000 om te falen. Zo’n groot bedrag om te falen belachelijk voor woorden. Aad had moeten zeggen, ik wil geen geld ik heb gefaald dit is mijn geste naar de club Sparta toe. Dan had Aad een goeie dienst bewezen. Sparta ook zo’n mooie club die gewoon in de Eredivisie hoort te spelen.
  Als Ajax het elftal bij elkaar kan houden dan moet Ajax de titel prolongeren. Co Adriaanse moet ik nog zien of hij het gaat maken bij Twente. Op 6 december 2006 werd Adriaanse de nieuwe coach van de Oekraïense club Metallurg Donetsk. Hij tekende een contract voor onbepaalde tijd, maar stapte op donderdag 17 mei 2007 op. Op 27 augustus 2007 werd bekend dat hij voor één jaar heeft getekend bij Al-Sadd in Qatar. Hier werd hij in eind januari 2008 ontslagen, omdat de landstitel verspeeld leek.
  Peter ik verheug me weer op het seizoen 2011/2012. Het gaat u goed.
  Gr Maurice


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: