De optie voor een verdachte: zelfmoord

juni 29, 2011

Dit lijkt me wel een debatonderwerp voor de volksvertegenwoordiging.
Ik hoorde via de tv dat er vier Chemie-Pack verdachten van de brand in Moerdijk omstreeks zes uur van hun bed werden gelicht. Volgens hun advocaten waren ze -daartoe uitgenodigd- zelf wel naar het politiebureau gekomen.
Ik denk dan aan machtsmisbruik. En aan de kortste weg naar levenslange trauma´s voor de kinderen van die mensen. Hun ouders hebben misschien iets verkeerd gedaan. Maar ´vluchtgevaarlijk ´ ofzo, wat een onzin.
Je moet als smeris wel een heel slecht mens zijn als je in het holst van de ochtend voor de gevreesde ´klop op de deur´ kiest. Zo werden destijds de joden van huis gehaald. Blijkbaar is het idee van persoonlijke verantwoordelijkheid (´Befehl ist Befehl? ), een leerstuk van het Nürnberger Tribunaal, dus een verboden item op de politie-academie.
Een tijdje terug stond in Elsevier een meeslepend verhaal van Léon de Winter over Jan van Vlijmen, mogelijk betrokken bij een vastgoedfraude. Na lezing van dat artikel kan het me niet zoveel schelen of Van Vlijmen verkeerde dingen heeft gedaan. Maar de manier waarop die man -slechts verdachte(!)- werd behandeld, ervoer ik als lezer als uitermate schokkend. Het inhumane bajes-regiem van minder dan een bananenrepubliek; ik zou geneigd zijn het Europees Hof voor de Mensenrechten in te schakelen. Nooit geweten dat je als verdachte meteen al als een extreem gevaarlijke crimineel wordt aangepakt, zelfs als het alleen maar over een paar centen gaat. Wie in ons land gearresteerd wordt, kan maar beter meteen zelfmoord plegen. Wie nu cipier is, had destijds carrière gemaakt in vernietigingskampen.
Iemand die misschien milieu-wetgeving heeft overtreden, iemand die misschien wat extra verdiende aan de gewoonten binnen het vastgoed, zet je die als vuurwapengevaarlijk tuig op water & brood? Zonder enig contact met de buitenwereld, inclusief advocaten? Er zijn landen die zich voor minder schamen.
Justitie is toevertrouwd aan twee bullebakken, Opstelten en Teeven. VVD-ers, die een lange neus trekken naar de liberale interpretatie van beschaving, die de correcte verhouding tussen burger en staat uit het oog zijn verloren, die in gevangenissen een gruwelregiem tolereren en toejuichen.
Nette mensen? Aan m´n hoela.
Het zal verkiezingstechnisch vast onhandig zijn. Maar een paar Kamervragen zouden wel op hun plaats zijn. Misschien van volksvertegenwoordigers die dat vak nog wel snappen?

Peter Hooft
Redacteur Soeverein

Advertenties

2 Responses to “De optie voor een verdachte: zelfmoord”

 1. Soeverein Says:

  Via redactie-email:
  Half werk
  Ja, maar er valt meer op Nederland aan te merken.
  Bijvoorbeeld: in ons land telt het bewierookte poldermodel. Het geheim van de tussenoplossing, die dus per definitie geen uitkomst biedt. Diesel in een benzinetank gooien en dan maar geloven dat je auto na een paar kilometer nog rijdt.
  Half werk.
  Daar is dit land goed in. Van wereldkampioen deeltijdbaantjes tot wetgeving die ritueel slachten verbiedt, maar dan met een ontsnappingsclausule.
  Als het regent, is het niet droog.
  Nederland steekt bij buien een paraplu op en stelt vast: het is droog. Dat ondertussen links en rechts de rivieren buiten hun oevers treden, dat is meer iets voor het buitenland.
  Hans Boekel, Barendrecht

 2. Soeverein Says:

  Via redactie-email:
  Griek
  Nog geen Griek in de cel! Er gaat bijna geen dag voorbij dat ik denk: was ik maar een Griek.
  Een beetje op een zonnig terras hangen, kaartje leggen, glaasje ouzo erbij, werken is voor de dommen. Grieken zijn veel verstandiger dan Noord-Europeanen.
  Waarom zouden we die mensen van hun -ook door mij gedroomde- bestaantje beroven? Ik zou ook wel even met Brussel willen bellen en mijn schuld kwijtgescholden zien. Om me daarna nul zorgen meer te maken over mijn pensioen, dat straks ook door de slaafs arbeidzame Noord-Europeanen betaald zal worden.
  Tamelijk lang geleden hadden de Grieken al een ruime voorsprong op ons genomen. Nu weer.
  Erik Bastiaanse, Hoorn


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: