Hoorhandel

juli 4, 2011

Had iemand tot voor kort ooit gehoord van een audicien? Ik niet. Dat kan kloppen, want audicien is volgens de dikke Van Dale pseudo-Frans voor een specialist op het gebied van audiologische apparatuur; zeg maar, gehoorapparaten. In echt Frans zou zo iemand een ‘audioprothésiste’ of een ‘conseiller d’audition’ heten. Maar ja, dat bekt lang niet zo lekker als audicien. En omdat veel opticiens naast de brillenhandel nu ook de hoortoestellenhandel hebben ontdekt, lag die makkelijk in het gehoor liggende term voor de hand.
Gouden handel trouwens, die oordopjes voor kwartels.
Aan brillen valt steeds minder te verdienen. Wie er echt een nodig heeft behoort inmiddels waarschijnlijk tot een minderheid. Een bril is een ‘statement’ en nu de eigentijdse brilmonturen als onmisbare mode-accessoire aan de dagelijks wisselende garderobe zijn gekoppeld en je dus voor elke ‘mood’ of gelegenheid een ander montuur op je neus dient te plaatsen, beschikt vrijwel iedereen over een eigen huiscollectie en is de markt wel zo’n beetje verzadigd. Bovendien is het crisis, dus zal de gemiddelde Nederlander niet snel meer tot de aanschaf van nog meer glamour-glas overgaan.
Goed, dacht de slimme brillenbranche, dan stappen we gewoon over op het volgende gebrek dat ook al weer geen gebrek is, behalve voor een gelimiteerde doelgroep: we gaan aan de gehoorapparaten. Kleine wondertjes van techniek en je ziet ze nauwelijks. Als je tenminste kiest voor dat fantastische audio-dingetje dat wij in de aanbieding hebben. Kost een paar centen, maar dan heb je ook wat. ‘Wat?’ Ja, dat. En met een beetje mazzel betaalt de verzekering mee, dus wat let je om zo’n gezellige slimme hoortest te komen doen? Slechts drie bliepjes verder en je wandelt al met zo’n minisoundmixmachientje in elk oor de deur uit.
Maar is het ook nodig? Heeft iemand die niet meteen de allerhoogste score haalt bij zo’n hippe hoortest ook werkelijk behoefte aan geprivatiseerde geluidsapparatuur?
Hou toch op zeg! Ja, het strakgetrokken lachebekje van de plastische chirurgie heeft mogelijk een hoorleeftijd van ver in de dubbel cijfers. En wellicht ook een aantal veelbezoekers van decibelconcerten. Maar verder?
Volgens mij horen we al veel meer dan we eigenlijk zouden willen horen. Altijd. En overal. Gelukkig doen de audiciens tegenwoordig ook in lullige oordopjes. Stukken goedkoper, en wel zo effectief.

Renée Vonk
Medewerker Soeverein

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: