Overdrachtsbelasting: die truc van Rutte werkt niet

juli 7, 2011

De regering heeft dus in haar goedertierenheid besloten dat de overdrachtsbelasting eventjes (tot 1 juli 2012) van 6 naar 2 procent wordt verlaagd.
De regering steelt dus iets minder en roept: zie ons eens deugen! Een inbreken die de tv laat staan en er alleen met de cd-speler vandoor gaat. Voor zover ik weet, ben je toch strafbaar.
De overdrachtsbelasting (te betalen als je een bestaand huis koopt) behoort tot de ernstigste overheidsmisdrijven. Een taks waar geen enkele prestatie tegenover staat, de facto een schier onbetaalbare boete op verhuizen, een mes in de rug van de woningmarkt, een vergrijp dat jonge mensen ertoe dwingt belachelijk lang bij hun ouders te blijven bivakkeren.
Rutte c.s bieden nu een tijdelijke korting op een idiote heffing die dateert uit de Tachtigjarige Oorlog. Over een eeuw of wat is ook het Kwartje van Kok nog niet afgeschaft, leer mij ´Den Haag´ kennen.
De huizenmarkt stagneert, wordt geroepen. Welnee, die markt is in elkaar geklapt. Gevolg: minder inkomsten voor de staat. Vergeet in dit verband vooral ook niet de 19 procent BTW die verborgen zit in de prijs van nieuwbouw!
Volgens de Wet van Albert Heijn kies je voor tijdelijke korting als de omzet tegenvalt. Rutte is zo´n kruidenier. Wiens denkfout is dat hij de huizenmarkt gelijk stelt aan die van de supermarkten. Die doen nogal wat aan onderlinge concurrentie, kortingen kunnen een rol van betekenis spelen.
Een jonge vriend vroeg me vandaag: zal ik toeslaan, even maar 2 procent overdrachtsbelasting. Ik heb negatief geadviseerd. Want de huizen worden –zoals iedereen weet- nog een stuk goedkoper, rustig afwachten is de boodschap. En de kortingstruc van Rutte werkt niet, hij zal met minder omzet en dus nog minder takswinst genoegen moeten nemen.
Wie nu een bestaand huis koopt betaalt teveel en laat zich bovendien via 2 procent overdrachtsbelasting door de regering bestelen.

Peter Hooft
Redacteur Soeverein

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: