Bij het afscheid van Johnny Hoes

juli 25, 2011

Soms denk je dat ze bij het NOS Journaal wat geleerd hebben. Zo was ik te spreken over de aandacht die werd besteed aan het overlijden van John Kraaykamp. Maar zie: een week later stapte Johnny Hoes op de laatste trein en meer dan berichtje kon er niet af. Hoes was dus wel de aartsvader van het levenslied, de componist/tekstdichter van talloze songs die heel Nederland graag en uit het hoofd meezingt. Daarnaast was Hoes in hoge mate verantwoordelijk voor het bewierookte oeuvre van de Zangeres Zonder Naam.
Vermoedelijk oordeelde het elitaire Journaal dat Hoes te ordinair was voor een fatsoenlijke necrologie. Het zij zo.
Maar hoe valt dan te verdedigen dat het Journaal wel uitvoerig stilstaat bij de overdosisdood van ene A. Winehouse, kennelijk een Engels zangeresje en zo te zien een extreem ordinaire lellebel? Wier bijdrage aan het Nederlands cultuurgoed minder dan nul is. En waarom reserveert het Journaal zendtijd voor een bericht over een zogenaamd ´spontaan´ optredentje van ene Prince in de Amsterdamse Melkweg? Commercieel geslaagd marketingstuntje, gratis advertentie in een nieuwsuitzending. Ik heb begrepen dat de voorstelling die om 23.00 uur begon om 21.00 uur via Twitter werd aangekondigd en verdomd, in een mum van tijd verdrongen honderden adepten van de namaakprins zich voor de poptempel. Honderd euro entree, géén probleem voor een generatie die de crisis blijft ontkennen.
Je werd alleen toegelaten als je cash betaalde. Een gegeven dat de fiscus zal boeien, het kan bijna niet anders of de administratie van de kaartverkoop was een puinhoop, belastingontduiking ligt voor de hand. En het Journaal maar propaganda maken.

Peter Hooft
Redacteur Soeverein

Advertenties

3 Responses to “Bij het afscheid van Johnny Hoes”

 1. Jacques Says:

  Peter,
  De dood van Ina van Faassen werd helemaal verzwegen in het NOS Journaal!
  Zowel Hoes als Van Faassen hebben toch echt veel meer voor de Nederlandse culuur betekend, dan Amy Winehouse…
  Groet,
  Jacques

 2. Peter Says:

  Ben ik gelukkig niet de enige Nederlander die nog nooit van mevrouw Wijnhuis zaliger had gehoord/En ik dacht dat Prince al jaren dood was,maar dus niet lees ik bij U.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: