Couppleger afgestraft

juli 27, 2011

De aanstelling van commissaris Cruyff bij Ajax luidde meteen zijn aanstaande val in, exact zoals ik het u heb voorspeld. De titel van deze bijdrage is dan ook:
‘Couppleger afgestraft’.
Meneer had niet eens de moeite genomen bij de installatie van de Raad van Commissarissen aanwezig te zijn, tegen alle regels van elementair fatsoen in. Sterker: een te benoemen kandidaat is verplicht acte de présence te geven. Johan dacht -gedekt door zijn vriendjes- wel weg te kunnen blijven. Ondanks een motie van treurnis, tegenstemmers en een aantal onthoudingen werd hij toch benoemd. Voor zolang het duurt.
De nieuwe voorzitter Ten Have was not amused dat meneer er niet was en liet dat heel duidelijk blijken.
Déze draai om te oren voor Cruyff was al de tweede in twee dagen. Want zijn droomkandidaat voor het directeurschap, Tjeu la Ling werd afgeserveerd. En in zijn Telegraaf-column mag De Verlosser niet meer over Ajax schrijven.
Ten Have heeft niets te maken met de grillen en machtsspelletjes van Johan en heeft dat meteen wereldkundig gemaakt.
Het ging Cruyff en zijn coupplegers louter en alleen om de macht en helemaal niet om het voetbal. Na deze oorwassing zal Cruyff zich binnen de kortste keren terugtrekken, zo is wel zeker. Ook zullen zijn protegées -God is geprezen en geloofd- Dennis Bergkamp en Wim Jonk geen directiestoel gaan bezetten. Als niet-gelovige durf ik bijna te roepen: “God straft meteen!” Ook de al jaren falende Jeroen Slop en de weinig sympathieke Van der Aart kunnen hun biezen gaan pakken.
Ik las vanmorgen dat Louis van Gaal belangstelling heeft voor de functie van bondscoach van Argentinië. Lijkt mij de ideale man. Dat land zoekt al jaren een juntaleider en beter kunnen de Argentijnen zich niet wensen. Zo’n volksmenner zal door een volk met een dubieuze reputatie op handen worden gedragen. Generaal Van Gaal, wat zal hij genieten van zijn nieuwe titel.
Ik genoot van FC Twente. Wat een verademing nu Co Adriaanse daar aan het roer staat. Heerlijk, allemaal jeugdige talenten die een waslijst aan geblesseerde toppers keurig vervingen. Als men Bryan Ruiz weet te behouden, dan zal FC Twente dit seizoen ook zonder Theo de Topper weer een belangrijke rol in de top-3 gaan spelen.
Dat komt de spanning in de eredivisie alleen maar ten goede.

Peter van de Rijt
Sportcommentator Soeverein

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: